Grzanki z pomidorami i jajami - zaproś przyjaciół na śniadanie

Grzanki z pomidorami i jajami - zaproś przyjaciół na śniadanie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Grzanki z pomidorami i jajami na śniadanie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

To proste, ale bardzo pożywne i smaczne danie, idealna przekąska na szybko, którą może zrobć nawet mało doświadczony w kuchennych sprawach smakosz i kucharski amator. Mówimy, jak zrobić grzanki z pomidorami i jajami.

Składniki

  • 1  długa bułka kanapkowa lub 3 kajzerki

  • 6 plasterków boczku wędzonego surowego

  • 3 duże pomidory (twarde)

  • 6 jaj

  • 3 łyżki śmietany

  • pieprz, sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bułkę kanapkową obrać ze skórki, pokroić na kromki grubości 1,5 cm (4 szt.), zrumienić lekko na patelni z dwóch stron bez tłuszczu lub w tosterze.

  • Wędzony boczek pokroić w grubsze plastry (4 szt.) i obsmażyć bez tłuszczu.

  • Odsunąć boczek na bok patelni i obsmażyć na niej  z dwóch stron 4 talarki grubo pokrojonych pomidorów.

  • Osobno przyrządzić jaja sadzone.

  • Na półmisku układać grzanki, a na nich pomidory. Na pomidory boczek, a na wierzch sadzone jaja, dodać sól i pieprz.

  • Zalać wszystko połączonym ze śmietaną gorącym sosem pozostałym z obsmażania pomidorów.

  • Przybrać na półmisku listkami zielonej sałaty. Podawać na gorąco jako przekąskę.

Ocena: 5