Faszerowany kalafior zapiekany - przepyszne i efektowne danie za grosze!
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Faszerowany kalafior zapiekany to bardzo efektowne danie obiadowe. Jest smaczny, sycący i świetnie prezentuje się na talerzu. My proponujemy nadzienie warzywne, ale możesz faszerować kalafiora nadzieniem z mięsa, farszem z dodatkiem wędlin. Możesz dla ciekawszego efektu otulić kalafiora przed pieczeniem płatami boczku - ale i bez tego danie jest przepyszne i warte uwagi!
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- 2 ząbki czosnku
- 4 dymki
- 300 g szpinaku mrożonego
- 2 jajka
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
- 1/2 szklanki panierki panko
- 5 łyżek tartego sera żółtego
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 100 g serka śmietankowego
- ewentualnie 1/2 kg wędzonego boczku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku zagotuj 2 litry wody z dodatkiem oleju, soku z cytryny i 2 łyżek soli.
- Kalafior oczyść z zielonych części i dokładnie opłucz. Włóż do wrzątku i zagotuj. Przyciśnij kalafiora talerzem, aby cały był zanurzony i gotuj na małym ogniu 10-15 minut. Ugotowanego kalafiora ostrożnie wyjmij z zalewy i ostudzić.
- W międzyczasie połącz szpinak, jajka, posiekaną dymkę, czosnek, cheddar, ser śmietankowy, panko i parmezan i umieść w woreczku lub rękawie cukierniczym.
- Schłodzonego kalafiora ułóż na blaszce do pieczenia. za pomocą rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem wypełnij przygotowaną masą wszystkie przestrzenie między różyczkami warzywa.
- Na koniec możesz obłożyć kalafiora zachodzącymi na siebie, cienkimi plastrami boczku. Wstaw kalafiora do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz 25 min.