Jak szybko przygotować liście kapusty na gołąbki? W mikrofali
Wielu smakoszy uwielbia gołąbki, ale często nie mamy czasu ich przygotować. Wiemy, że najpierw należy obgotować liście, potem je ładnie zawinąć wokół nadzienia... Trochę wysiłku potrzeba. Jednak kapustę na gołąbki można przygotować w mikrofali. To najszybszy sposób. Gdy więc nastają chłodniejsze dni, chodzą za nami i kuszą wspomnieniem soczyste gołąbki obficie nadziane, pachnące i smakowite wykorzystaj tę metodę.
Spis treści
- Kapusta na gołąbki na szybko
- Kapusta na gołąbki z mikrofali
- Liście kapusty na gołąbki
- Wypróbuj kilka sprawdzonych przepisów na gołąbki:
Kapusta na gołąbki na szybko
Jak zrobić gołąbki szybciej? Jak sobie ułatwić przygotowanie gołąbków? Oto nasza porada, w której główną rolę gra mikrofalówka.
- kapusta powinna być odpowiednio duża i dość luźna. Na gołąbki potrzebujemy dużych liści, w które łatwo zawiniemy sporo nadzienia. Liście powinny być także dość cienkie, bez grubych licznych nerwów.
- główkę kapusty należy umyć, zdjąć wierzchnie, uszkodzone lub wyschnięte liście. Następnie wyciąć głąb.
Kapusta na gołąbki z mikrofali
przygotowaną wstępnie główkę kapusty włożyć do mikrofalówki. Jeśli kapusta waży 1,5-2 kg to ustawiamy maksymalną moc i czas 12 minut.
po 12 minutach należ sprawdzić, czy liście ugotowały się i są wystarczająco miękkie. Wystarczy nacisnąć palcem na liść, jeśli ugina się i jest miękki, to znaczy, że wystarczy.
Liście kapusty na gołąbki
- zaopatrzyć się w rękawice, ostrożnie wyjąć gorącą główkę kapusty z mikrofalówki i zanurzyć ją w zimnej wodzie.
- z zanurzonej w wodzie kapusty, delikatnie zdjąć kolejne warstwy liści, starając się ich nie przerwać.
- teraz wystarczy ściąć gruby nerw przechodzący przez środek liścia i zawinąć gołąbki.
Wypróbuj kilka sprawdzonych przepisów na gołąbki:
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem pieczone w piekarniku
Gołąbki z nadzieniem fasolowym - przepis wegański
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami