Domowy kolagen za grosze: najlepsze przepisy jak zrobić kolagen na stawy i piękną skórę

Domowy kolagen za grosze: najlepsze przepisy jak zrobić kolagen na stawy i piękną skórę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Najlepszym źródłem kolagenu jest domowy rosół

Kolagen niezbędny budulec naszych stawów, zapewnia również jędrność skórze. Kolagen można przygotować domowym sposobem za przysłowiowe grosze. Zobacz  najlepsze przepisy, jak zrobić kolagen na stawy i piękną skórę

Po co nam kolagen?

Ludzki organizm produkuje 3 rodzaje kolagenu, głównego budulca tkanki łącznej. Pierwszy rodzaj kolagenu obecny jest w kościach, ścięgnach, więzadłach i skórze. Drugi rodzaj kolagenu znajduje się w chrząstce stawowej. Trzeci rodzaj kolagenu jest w skórze, mięśniach i szpiku kostnym. Jednak z wiekiem produkcja wszystkich rodzai kolagenu spada. Brak kolagenu to pojawiające się zmarszczki, osłabienie mięśni, cienkie lub suche włosy, łamliwe paznokcie, problemy ze stawami, kruchość kości.

Skąd brać kolagen?

Wywar z mięsa i chrząstek jest bogatym źródłem składników odżywczych – białek – kolagenu, elastyny, glikozaminoglikanów oraz wszystkich aminokwasów (budulca białek).

Długotrwałe gotowanie kurzych łapek, cielęcych giczy, wieprzowych golonek lub nóżek (rapetek), uszu i ogonów nasyca mięsny bulion bogactwem kolagenu, w jego najlepiej przyswajalnej dla nas formie żelatyny.

Tam, gdzie kolagen, tam także elastyna, czyli białko nadające naszej skórze elastyczność. Obok niej glikozaminoglikany, wspierające tkankę łączną. Wśród nich dwa najlepiej poznane: kwas hialuronowy i glukozamina. Oba związki dbają o kondycję skóry, stawów, mięśni i oczu. Kwas hialuronowy utrzymuje w komórkach tworzących tkanki odpowiednią wilgotność. Glukozamina odpowiedzialna jest za regenerację tkanki chrzęstnej w naszych stawach.

Domowy przepis na kolagen

Najłatwiejszym i najtańszym przepisem na kolagen jest ugotowanie domowego rosołu na kurzych łapkach, cielęcych giczach i ogonach lub wieprzowych golonkach. 

Drobiowy rosół kolagenowy

 

Przepis na drobiowy rosół kolagenowy 

 

 

 

 

 

Jak prawidłowo gotować rosół z kolagenem?

Najlepszy wywar, bez względu na składniki, otrzymamy poprzez długotrwałe dochodzenie do punktu wrzenia, a następnie utrzymywanie temperatury waru na jednostajnym poziomie.

Dlatego wszystkie składniki rosołu zawsze zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, a potem gotujemy nie krócej niż 3 godziny. Przez gotowanie rozumiemy, że rosół cały czas wrze, czyli “mruga”, na jego powierzchni pojawiają się 2-4 pęcherzyki powietrza. Wywar solimy na końcu.

Jak przechowywać gotowy bulion?

Rosół bogaty w kolagen, to płynna żelatyna w czystej postaci, po wystudzeniu zamieni się w galaretę.  Po zdjęciu z powierzchni warstwy tłuszczu, można ją przechowywać w lodówce do 3 dni.

Przed ponownym użyciem, zawsze bulion należy ponownie zagotować. Jeśli rosół po zagotowaniu pieni się, pachnie kwasem, to znaczy, że się zepsuł i należy go wylać.

Najlepiej jednak wykorzystać domowy bulion kolagenowy do przygotowania galaretek, które można zjeść na drugie śniadanie, bądź kolację. 

Kolagenowe galaretki na zdrowie 

Galaretki przygotowane na bazie wywaru warzywnego lub mięsnego i wzbogacone o żelatynę doskonale zastąpią nam suplementację kolagenem. Są tańsze i przyznajcie sami, że dużo smaczniejsze. 

Auszpik z drobiu, czyli galaretka z kurczaka

 

Przepis na galaretkę z kurczakiem, warzywami i jajkiem

 

 

 

 

 

Galaretka z nóżek wieprzowychPrzepis na studzieninę, galaretkę z wieprzowych nóżek

 

 

 

 

 

 

Wielbicielom zup oraz wszystkim tym, którzy chcą żyć zdrowo, polecamy książkę Adrianny Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej „Królestwo zup” do kupienia w dobrych księgarniach, w EMPIKu oraz w naszym sklepie

 

Adrianna Stawska-Ostaszewska, Ludmiła Stawska "Królestwo zup", wyd. Harde, Warszawa 2019

 

 

 

Ocena: 3,9