Co zrobić, jeśli mak jest gorzki? SPOSOBY NA GORZKI MAK

Co zrobić, jeśli mak jest gorzki? SPOSOBY NA GORZKI MAK

Autor Zdjęcia: photos.com

Gorzki mak potrafi zepsuć danie i... humor. Ale są na niego sprawdzone sposoby

Gorzki mak może popsuć cały efekt Twojej pracy związanej  z przygotowaniem pysznego makowca. Co zrobić w takiej sytuacji, gdy okazało się, że mak jest gorzki? Zebraliśmy najlepsze sposoby polskich gospodyń na gorzki mak!

Żeby słodkie potrawy świąteczne z makiem udały się doskonale, musisz wiedzieć, co zrobić, by ten bardzo ważny składnik nie zepsuł całego dania. Jeżeli dostosujesz się do tradycyjnych rad polskich gospodyń, wszystko się uda! Oto sposoby na gorzki mak:

  • Przed zakupem spróbuj maku. Jeśli jest wilgotny, nie kupuj go. Rozgryź ziarenko - powinno mieć lekko słodkawy smak.

  • Żeby mak nie był gorzki, wypłucz go najpierw w zimnej wodzie, a następnie dokładnie odsącz, odczekując parę kwadransów. Przełóż go następnie do garnka i zalej ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Dwie szklanki mleka przypadają na szklankę maku. Namaczaj mak przez 15 minut, potem gotuj przez pół godziny.

  • Gorzki mak należy przepłukać zimną wodą, jak najszybciej po sparzeniu go i używać natychmiast do przyrządzania potrawy, nie czekając ani chwili dłużej.

  • Mak przeznaczony do wypieków sparz nie tylko raz, lecz trzy razy, z niewielkim dodatkiem mleka.

  • Miel mak z dodatkiem niewielkich ilości miodu i śmietany.

Jeżeli kupiony mak jest gorzki mimo wypróbowania tych sposobów, to najprawdopodobniej jest zjełczały i nie nadaje się już do spożycia.

Ocena: 3,2