Boczek gotowany w łupinach cebuli: łatwy przepis na domową wędlinę

Boczek gotowany w łupinach cebuli: łatwy przepis na domową wędlinę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rozpływający się w ustach pyszny boczek gotowany w łupinach cebuli

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Boczek gotowany w łupinach cebuli to rewelacyjny przepis na domową wędlinę z boczku. Cebulowe łupiny nie tylko barwią, ale przyprawiają mięso. Tak przygotowany boczek smakuje jak peklowany i lekko wędzony.  Jeśli chcesz pogłębić ten smak, dodaj wędzonej czerwonej papryki na sam koniec. Przepyszny i łatwy do samodzielnego przygotowania boczek, lepszy niż ze sklepu! Polecam!

Składniki

  • Do gotowania:

  • 1-1,2 kg surowego boczku

  • 2 cebule całe, ze złotą łuską

  • 4 cebule, tylko łupiny (jak do gotowania wielkanocnych jajek)

  • 12 ząbków czosnku

  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu

  • 1 łyżeczka ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 l wrzącej wody i jeszcze trochę do uzupełnienia kąpieli wodnej

  • Do ostatecznego przyprawienia:

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego lub młotkowanego

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dwie cebule razem z łupiną przeciąć na pół. Z pozostałych 4 cebul zdjąć łupinę i zachować, obrane cebule odłożyć. Ząbki czosnku rozgnieść nożem.

  • Do szerokiego garnka dodać 2 przecięte cebule i obrane łupiny z 4 cebul. Dodać rozgnieciony czosnek, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Zalać wodą i zagotować.

  • Gdy wywar cebulowy zagotuje się, posolić go. Włożyć boczek, dodać wody tylko tyle, by boczek był przykryty płynem.

  • Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia około 1,5 godziny lub do miękkości. W trakcie gotowania obracać boczek co 30 minut.

  • Boczek wyjąć z cebulowej kąpieli. Trochę osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeszcze gorący posypać majerankiem, pieprzem, czosnkiem i papryką. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

  • Po wystudzeniu zawinięty w folię boczek wstawić do lodówki na 12 godzin, aby łatwiej go było kroić.

  • Po tym czasie kroić boczek cienko prosto na kanapkę lub półmisek.

Ocena: 3,2
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).