Dietetyczny omlet gotowany w woreczku strunowym: przepis

Dietetyczny omlet gotowany w woreczku strunowym: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Omlet w woreczku strunowym jest prosty w przygotowaniu, smaczny i znakomicie nadaje się na kanapki do pracy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Robiliście już dietetyczny omlet z woreczka? Jeśli nie, koniecznie spróbujcie. Omlet gotowany w woreczku strunowym (lub innej torebce, dobrze zamkniętej) jest pyszny i bardzo prosty. Ugotowany w woreczku omlet z dodatkami to pyszne śniadanie lub bezmięsny obiad. Można go także wystudzić, pokroić w plastry i zabrać do pracy lub włożyć między dwie pajdy chleba posmarowane majonezem. Omlet bez dodatków jest daniem dietetycznym, ponieważ przygotowany jest bez dodatku tłuszczu. 

Składniki

  • 6 jaj

  • 1 łyżka gotowanej szynki pokrojonej w kostkę

  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli lub szczypiorku

  • 1 łyżka pokrojonej w kostkę papryki czerwonej i żółtej

  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej

  • 1 łyżka żółtego sera tartego

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do woreczka strunowego wsypać pokrojoną w kosteczkę szynkę, cebulę, paprykę czerwoną i żółtą oraz kukurydzę i starty na tarce ser.

  • Dodać rozkłócone jajka i przyprawić solą oraz pieprzem. Zamknąć woreczek i potrząsać nim, aż się wszystko wymiesza.

  • Woreczek wrzucić na wrzątek i gotować pod przykryciem przez około 25 minut na wolnym ogniu. Gdy się zetnie i nabierze kształtu po 5 minutach jest gotowy również w środku. 

Ocena: 3,4