Na śniadanie

Anglicy słyną z obfitego śniadania, w którym jest miejsce i na bekon, i na fasolę. Z kolei Włosi czy Francuzi wolą na szybko zjeść croissanta oraz popić go mocną kawą. Polskie śniadania są o tyle ciekawe, że nie ma jednego "obowiązującego" zwyczaju. Jajecznica, omlet, a może tosty, owsianka czy granola? Pomysłowych receptur jest pod dostatkiem.

Na śniadanie

Na śniadanie wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Domowy chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym

Domowy chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym

Topinambur w smaku przypomina ziemniaka, ale ma bardziej orzechowy smak. Warto przywrócić do łask to nieco zapomniane warzywo, gdyż jest niedrogie, łatwe w uprawie i ma wiele kulinarnych zastosowań, na przykład: domowy chleb z czarnuszką. Na ciepło z masłem koperkowym to idealny śniadaniowy przysmak.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Omlet ze szparagami - podajemy wyśmienity przepis!

Omlet ze szparagami - podajemy wyśmienity przepis!

Przepis na omlet ze szparagami to obowiązkowa pozycja gdy tylko nastanie sezon na wyśmienite warzyw. Jak zrobić omlet ze szparagami? Wypróbuj sprawdzony przepis na omlet z krewetkami i słuszną porcją szparagów. Prawdziwe niebo w gębie dla koneserów! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Budyniowy omlet czekoladowy z bananem

Budyniowy omlet czekoladowy z bananem

Budyniowy omlet czekoladowy z bananem, to doskonałe śniadanie na słodko. Przy czym nie używamy do jego sporządzenia rafinowanego cukru, a opieramy się na naturalnej słodyczy bananów, migdałów i czekolady.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 12 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Tosty francuskie ze świeżymi truskawkami

Tosty francuskie ze świeżymi truskawkami

Mamy propozycję na smaczne i wyjątkowe śniadanie do zrobienia na przykład w Dniu Matki. Ale nie tylko z tej okazji warto zrobić tosty ze świeżymi owocami. Nawet „kucharz od święta” znakomicie poradzi sobie z tostami francuskimi. Dodatek mleka migdałowego, zamiast zwykłego, sprawia, że tosty francuskie mogą jeść osoby nie tolerujące laktozy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Naleśniki z twarożkiem i truskawkami

Naleśniki z twarożkiem i truskawkami

Przepis na klasyczne naleśniki ze słodkim twarożkiem zna chyba każdy. Gdyby się jednak znudził, warto dodać do farszu świeże truskawki, a naleśniki podawać jak prawdziwy rarytas - z bitą śmietaną i sosem truskawkowym. Oto sposób przygotowania. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Konfitura z rabarbaru, rodzynek i cytrusów - rabarbar przetwory

Konfitura z rabarbaru, rodzynek i cytrusów - rabarbar przetwory

Warto zawekować kilka słoiczków konfitury z rabarbaru, rodzynek i cytrusów. A jeśli mamy apetyt, możemy od razu zjeść ją z kanapkami. Doskonale będzie się komponowała także z serami i wędlinami. Wypróbuj ten przepis!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Prosta quiche ze szparagami - szybkie danie z piekarnika

Prosta quiche ze szparagami - szybkie danie z piekarnika

Quiche ze szparagami można zrobić z gotowego ciasta francuskiego lub kruchego albo na domowym kruchym spodzie. To szybkie danie każdemu przypadnie do gustu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepis na jajka faszerowane, zapiekane, Grzegorza Łapanowskiego

Przepis na jajka faszerowane, zapiekane, Grzegorza Łapanowskiego

Grzegorz Łapanowski - prowadzący Top Chef, uczestnik Tańca z gwiazdami zdradza przepis na bardzo smaczne jajka faszerowane, zapiekane!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 4 MINUT

Porcja dla: 20 OSÓB

Jajka faszerowane, buraczkowo-koperkowe - wielkanocny przysmak

Jajka faszerowane, buraczkowo-koperkowe - wielkanocny przysmak

Śliczne biało-czerwone jajka faszerowane lekko pikantną ćwikłą będą idealnie pasowały do wielkanocnych mięs i pasztetów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pasta z ciecierzycy i szczawiu [hummus ze szczawiem]

Pasta z ciecierzycy i szczawiu [hummus ze szczawiem]

Hummus ze szczawiem to pomysł na sezonową, zdrową, polską odmianę hummusa. Można tę pastę jeść z waflami ryżowymi, podać w łódeczkach z cykorii lub maczać w nich surowe warzywa. Zimą, gdy nie ma świeżego szczawiu, można go zastąpić szpinakiem. Szczaw to mało wykorzystana roślina w polskiej kuchni, większość go kojarzy tylko z zupą, a szkoda, bo jest bardzo zdrowy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 16