Na śniadanie

Anglicy słyną z obfitego śniadania, w którym jest miejsce i na bekon, i na fasolę. Z kolei Włosi czy Francuzi wolą na szybko zjeść croissanta oraz popić go mocną kawą. Polskie śniadania są o tyle ciekawe, że nie ma jednego "obowiązującego" zwyczaju. Jajecznica, omlet, a może tosty, owsianka czy granola? Pomysłowych receptur jest pod dostatkiem.

Na śniadanie

Na śniadanie wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Domowa chałka - najlepsze śniadanie świata

Domowa chałka - najlepsze śniadanie świata

Chałka z masłem i dżemem i szklanka ciepłego mleka lub kakao - tak wielu z nas wyobraża sobie najlepsze śniadanie. A jeśli do tego ta chałka została przygotowana samodzielnie, to już naprawdę nie ma nic lepszego. Podajemy przepis na domową chałkę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Podpłomyki lefse - skandynawskie naleśniki z miodem

Podpłomyki lefse - skandynawskie naleśniki z miodem

Podpłomyki lefse to popularny w Norwegii deser, ale można je równie dobrze zaserwować na śniadanie lub kolację. To także sycąca przegryzka. łatwa w przygotowaniu i niedroga.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Domowy paprykarz szczeciński [pasta kanapkowa z ryby]

Domowy paprykarz szczeciński [pasta kanapkowa z ryby]

Domowy paprykarz szczeciński, to doskonały dodatek do kanapek, a dla tych, co na diecie samodzielna przekąska. Możemy ją zrobić z resztek ryby z obiadu lub z dowolnego fileta rybnego, także z ryb mrożonych (łosoś, pstrąg, dorsz, mintaj, morszczuk, sola, miruna).

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Omlet z letnimi warzywami z patelni lub piekarnika

Omlet z letnimi warzywami z patelni lub piekarnika

Omlet z letnimi warzywami z patelni lub piekarnika jest smaczny i bardzo sycący. Oczywiście zawsze można specjalnie ugotować warzywa lub usmażyć, ale ten prosty omlet to genialny pomysł na wykorzystanie tego, co nam zostało po poprzednim dniu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kefirowe racuszki z dżemem - łatwy przepis

Kefirowe racuszki z dżemem - łatwy przepis

Takie placki przygotujesz ekspresowo, zanim głodna gromadka przybiegnie z podwórka. Smaczne, puszyste i chrupiące - takie są kefirowe racuszki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Parowańce z malinami - przepis na lekkie bułeczki z nadzieniem z malin

Parowańce z malinami - przepis na lekkie bułeczki z nadzieniem z malin

Parowańce z malinami to mięciutkie bułeczki wypełnione słodkim, malinowym nadzieniem. najszybciej można je zrobić w parowarze, jednak i bez niego można je przygotować. Wystarczy garnek i dopasowane do niego sitko lub po prostu kawałek gazy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Domowe ciasteczka czekoladowe z dżemem

Domowe ciasteczka czekoladowe z dżemem

Samodzielne przygotowywanie ciasteczek może sprawić wiele radości. Warto poświęcić nieco czasu i wspólnie z dziećmi upiec domowe ciasteczka czekoladowe z dżemem. Są łatwe do zrobienia i pyszne. Znakomicie spełnią rolę rodzinnego podwieczorku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jajka flamenco - przepis na jajka zapiekane z warzywami

Jajka flamenco - przepis na jajka zapiekane z warzywami

Jajka flamenco to hiszpański sposób na pożywne śniadanie. Jajka zapieczone z dodatkiem warzyw i pikantnego chorizo smakują wyśmienicie, a przy tym sycą na długo.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Krakowskie małdrzyki, czyli serowe placuszki na słodko

Krakowskie małdrzyki, czyli serowe placuszki na słodko

Krakowskie małdrzyki są jak mini serniczki smażone na patelni. Łatwo je przygotować, smakują wybornie, można podać je na deser, śniadanie lub kolację.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Duński omlet w stylu hygge: przepis na omlet z pieca

Duński omlet w stylu hygge: przepis na omlet z pieca

Duński omlet (dutch baby), to prawdziwe danie na pocieszenie. Omlet o bardzo wyrośniętych brzegach bardzo łatwo przygotować, pod warunkiem, że masz patelnię lub foremkę, którą możesz wstawić do pieca i nagrzać do wysokiej temperatury. Pieczony omlet zjada się na ciepło, najczęściej na słodko, posypany cukrem pudrem, z konfiturą, miodem lub świeżymi owocami. Można także przygotować wersję wytrawną ze zrumienionym boczkiem, kiełbasą lub ziołami. Spróbujcie tego przepisu i delektujcie się urokami życia w stylu hygge.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Strona 1 z 25