Przechowywanie jajek w temperaturze pokojowej przyśpiesza proces psucia, wyliczono nawet, że dzień w ciepłej kuchni równa się 4 dniom w lodówce!
Przechowywanie jajek - węższym końcem do dołu
Chociaż w każdej lodówce są specjalne miejsca na jajka, to o ile nie mają zamknięcia, lepiej jajek nie wyjmować z tekturowego opakowania - jajka mają porowatą skorupkę, a opakowanie zabezpiecza przed przejęciem zapachów od innych produktów, a także rozprzestrzenianiem się bakterii.
Warto wiedzieć, że jajka powinny być ułożone węższym końcem do dołu, co hamuje proces wysychania wewnątrz skorupki.
Jak przechowywać białka, a jak żółtka?
Jeżeli w przepisie potrzebne są tylko żółtka albo tylko białka, pozostałe można użyć do innych celów. Białka w zamkniętym słoiczku wytrzymają w lodówce nawet kilka tygodni, a w zamrażarce kilka miesięcy. Na słoiku warto zapisać, ile białek jest w środku. Żółtka można przechowywać w lodówce do trzech dni. Żeby nie wyschły, warto je polać odrobiną wody i szczelnie przykryć folią. Żółtka również można zamrozić i przechowywać do miesiąca. Ale uwaga! Po rozmrożeniu będą się jedynie nadawały do ciast albo jako składnik sklejający - np. do kotletów mielonych lub placków ziemniaczanych.
