Saltimbocca z indyka - przepyszne roladki indycze pachnące szałwią

2021-03-29
Saltimbocca
Autor: Shutterstock Saltimbocca znaczy dosłownie "wskocz do ust"
łatwy
30 min
4

Saltimbocca z indyka to propozycja dla miłośników wyrazistych i aromatycznych potraw mięsnych, którzy jednocześnie cenią sobie lekkość dania, Mięso z indyka jest delikatne i niskokaloryczne, cieniutki plasterek bardzo wyrazistej szynki parmeńskiej urozmaica smak mięsa, a szałwia nadaje mu niezwykły aromat.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 sznycle z indyka
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 8 liści szałwi
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 200 ml białego, wytrawnego wina
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso rozbić cienko i przekroić wzdłuż na pół, na każdy kawałek położyć plasterek szynki i 2 listki szałwi.
  • Zwinąć sznycle w roladki i spiąć wykałaczką.
  • Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, a następnie włożyć mięso. Smażyć 5 minut.
  • Wlać wino i bulion, przyprawić solą i pieprzem i dusić 15 minut.