Saltimbocca z indyka - przepyszne roladki indycze pachnące szałwią

Saltimbocca z indyka - przepyszne roladki indycze pachnące szałwią

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Saltimbocca znaczy dosłownie "wskocz do ust"

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Saltimbocca z indyka to propozycja dla miłośników wyrazistych i aromatycznych potraw mięsnych, którzy jednocześnie cenią sobie lekkość dania, Mięso z indyka jest delikatne i niskokaloryczne, cieniutki plasterek bardzo wyrazistej szynki parmeńskiej urozmaica smak mięsa, a szałwia nadaje mu niezwykły aromat.

Składniki

  • 4 sznycle z indyka

  • 100 g szynki parmeńskiej

  • 8 liści szałwi

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 cebula

  • 200 ml białego, wytrawnego wina

  • 200 ml bulionu drobiowego

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso rozbić cienko i przekroić wzdłuż na pół, na każdy kawałek położyć plasterek szynki i 2 listki szałwi.

  • Zwinąć sznycle w roladki i spiąć wykałaczką.

  • Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, a następnie włożyć mięso. Smażyć 5 minut.

  • Wlać wino i bulion, przyprawić solą i pieprzem i dusić 15 minut.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,3