Aromatyczne kalarepki nadziewane indykiem

Aromatyczne kalarepki nadziewane indykiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kalarepa świetnie smakuje w połączeniu z indykiem i marchewką.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chrupiące kalarepki wypełnione smakowitym farszem z indyczej piersi i marchewki to pomysł na smaczny i niedrogi, a przy tym niskokaloryczny obniad.

Składniki

  • 4 kalarepy

  • 600 g piersi indyczej lub mielonego mięsa z indyka

  • 4-5 marchewek

  • 2 cebule

  • 3 łyżki oleju

  • 2 szklanki bulionu warzywnego

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalarepki obrać, ściąć górną część i wydrążyć miąższ i pokroić go w drobną kostkę. Marchewkę i cebulę obrać i pokroić.

  • Jeśli używamy piersi trzeba ją drobno pokroić. Mięso przesmażyć na rozgrzanym oleju, po czym dodać warzywa, a następnie wlać bulion.

  • Dusić około 5 minut, doprawić solą i pieprzem.

  • Farszem napełnić kalarepy i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Piec 30 min w temperaturze 180 st. C.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0