Zapiekanka z dyni na Halloween
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Co można zrobić z dyni? Wiele rzeczy - pyszną zupę, ozdobę, ale także zapiekankę! My podajemy przepis na pyszna zapiekankę ryżową z dynią i grzybami.
SKŁADNIKI
- 500 g dyni (surowej) lub purée dyniowego (np. z pieczonej dyni)
- 300 g grzybów świeżych lub mrożonych
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 piersi z kurczaka
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- 3 szklanki (750 ml) bulionu drobiowego lub jarzynowego
- 200 g surowego ryżu
- 1 łyżka masła klarowanego lub 1,5 łyżki oleju roślinnego
- starty ser
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię należy obrać ze skóry, wyjąć nasiona, a miąższ zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić na kawałki. Cebulę posiekać w kosteczkę, czosnek zetrzeć na drobnej tarce.
- Teraz piersi z kurczaka - opłukać, pokroić w kosteczkę, posypać solą i pieprzem. Resztę przypraw zmieszać ze sobą i posypać tym piersi z kurczaka.
Zagotować bulion i rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza - to kolejny krok. - Teraz trzeba roztopić masło i zeszklić na nim cebulkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy kurczaka i czosnek. Podsmażamy i gdy kurczak NIE JEST jeszcze gotowy dodajemy grzyby u dynię. Gotujemy około 5 minut i dodajemy ryż. Smażymy już króciutko, chwilę później wlewamy szklankę wrzącego bulionu, mieszamy do zagotowania.
- Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia, wlewamy resztę bulionu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około pół godziny. Po wyjęciu posypujemy startym serem i możemy już jeść.