Zrazy wołowe nadziewane kiełbasą i boczkiem: wyszukane rolady dla każdego

Zrazy wołowe nadziewane kiełbasą i boczkiem
Autor: Shutterstock Soczyste i obfite zrazy wołowe nadziewane kiełbasą i boczkiem
łatwy
30 min
4

Zrazy wołowe nadziewane kiełbasą to pyszne i bardzo wyszukane rolady na obiad. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy kupić odpowiedni kawałek mięsa, by po krótkim przygotowaniu i odpowiednio długim gotowaniu, cieszyć się obfitym i pysznym daniem. 

Nadal głodni? Polecam kilka sprytnych przepisów na rolady mięsne:

Rolady indycze w ziemniaczanej panierce nadziewane grzybami i serem

SKŁADNIKI

  • 4 plastry wołowe na zrazy
  • 100 g kiełbasy jałowcowej lub zwyczajnej
  • 60 g boczku
  • 1 papryka
  • 4 duże pieczarki
  • sól i pieprz
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 ml przecieru pomidorwego 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wołowinę rozbić na cienkie plastry, starając się nie przedziurawić mięsa na wylot.
  • Kiełbasę pokroić na wzdłuż na 4 długie ćwiartki. Boczek pokroić na paski o grubości 1,5 cm. Paprykę pokroić na paski. Pieczarki na plasterki.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i usmażyć pieczarki.
  • Na każdym plastrze mięsa, wzdłuż krótszego boku układać poziomo pasek kiełbasy, paprykę, boczek, pieczarki. Zwinąć w zgrabny rulon, związać bawełnianym sznurkiem kuchennym lub spiąć szpilką. Rolady panierować w mące. 
  • W rondlu rozgrzać olej. Dodać zrazy. Obsmażyć.
  • Dodać cebulę i czosnek, smażyć 2-3 minuty do zeszklenia cebuli. 
  • Dodać przecier pomidorowy i ewentualnie 1/3 szklanki wody. Dusić całość na wolnym ogniu przez około 1 godzinę, aż nakłute widelcem mięso będzie miękkie. Jeśli sos robi się zbyt gęsty, dodać nieco wody.
  • Zrazy najlepiej podawać z makaronem lub kluskami śląskimi lub kopytkami.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej