Zrazy wołowe nadziewane kiełbasą i boczkiem: wyszukane rolady dla każdego

Zrazy wołowe nadziewane kiełbasą i boczkiem: wyszukane rolady dla każdego

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste i obfite zrazy wołowe nadziewane kiełbasą i boczkiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zrazy wołowe nadziewane kiełbasą to pyszne i bardzo wyszukane rolady na obiad. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy kupić odpowiedni kawałek mięsa, by po krótkim przygotowaniu i odpowiednio długim gotowaniu, cieszyć się obfitym i pysznym daniem. 

Składniki

  • 4 plastry wołowe na zrazy

  • 100 g kiełbasy jałowcowej lub zwyczajnej

  • 60 g boczku

  • 1 papryka

  • 4 duże pieczarki

  • sól i pieprz

  • mąka do panierowania

  • olej do smażenia

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 500 ml przecieru pomidorwego 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wołowinę rozbić na cienkie plastry, starając się nie przedziurawić mięsa na wylot.

  • Kiełbasę pokroić na wzdłuż na 4 długie ćwiartki. Boczek pokroić na paski o grubości 1,5 cm. Paprykę pokroić na paski. Pieczarki na plasterki.

  • Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i usmażyć pieczarki.

  • Na każdym plastrze mięsa, wzdłuż krótszego boku układać poziomo pasek kiełbasy, paprykę, boczek, pieczarki. Zwinąć w zgrabny rulon, związać bawełnianym sznurkiem kuchennym lub spiąć szpilką. Rolady panierować w mące. 

  • W rondlu rozgrzać olej. Dodać zrazy. Obsmażyć.

  • Dodać cebulę i czosnek, smażyć 2-3 minuty do zeszklenia cebuli. 

  • Dodać przecier pomidorowy i ewentualnie 1/3 szklanki wody. Dusić całość na wolnym ogniu przez około 1 godzinę, aż nakłute widelcem mięso będzie miękkie. Jeśli sos robi się zbyt gęsty, dodać nieco wody.

  • Zrazy najlepiej podawać z makaronem lub kluskami śląskimi lub kopytkami.

Nadal głodni? Polecam kilka sprytnych przepisów na rolady mięsne:

Rolady indycze w ziemniaczanej panierce nadziewane grzybami i serem

Ocena: 4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).