Wyśmienite eskalopki z piersi indyka duszone w sosie z pieczarkami

Wyśmienite eskalopki z piersi indyka duszone w sosie z pieczarkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Idealnie soczyste i sosiste eksalopki z pieczarkami w sosie śmietanowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Eskalopki z piersi indyka duszone w sosie z pieczarkami to doskonałe danie obiadowe. Można je podać z gotowanymi ziemniakami, kaszą lub kluskami. 

Składniki

  • 500 g sznycli z filetu z piersi indyka

  • 2 łyżki masła

  • 1/2 szklanki mąki

  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku

  • 250 g pokrojonych pieczarek, świeżych

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 50 ml  białego wina

  • 200 ml śmietany 18% tłuszczu

  • 2 łyżki wody zmieszane z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Połóż pierś z indyka na desce, przykryj folią spożywczą lub plastikową torbą i zbij za pomocą tłuczka do mięsa, aby uzyskać sznycle równej grubości, o  około 1 cm. Przypraw solą i pieprzem. 

  • Na dużej patelni rozpuść masło na średnim ogniu. Mąkę wymieszaj ze sproszkowanym czosnkiem.

  • Sznycle z pierś z indyka panieruj w mieszance mąki i czosnku, nadmiar strzepnij, a następnie umieść na patelni.

  • Smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, następnie odwróć i smaż przez kolejne 5 minut.

  • Wyjmij indyka na talerz i zmniejsz ogień pod patelnią do minimum.

  • Dodaj grzyby i smaż przez 2-3 minuty, aż grzyby zaczną się karmelizować.

  • Dodaj sok z cytryny, wino, śmietanę i mieszankę mąki ziemniaczanej z wodą. Mieszaj i podgrzewaj do zagotowania, około 1-2 minut.

  • Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub kluskami. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3