Wołowy gulasz z dynią i ziemniakami

Wołowy gulasz z dynią i ziemniakami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wołowy gulasz z dynią i ziemniakami to doskonały pomysł na rodzinny obiad. 

Składniki

  • 200 g boczku wędzonego

  • 1 łyżka oleju

  • 750 g wołowiny na gulasz

  • 3 liście laurowe

  • 2 łyżeczki tymianku

  • 500 g dyni piżmowej

  • 1 marchewka

  • 2 jabłka np. odmiany Gala

  • 1 łyżka czosnku przeciśniętego przez praskę

  • 2 cebule

  • 500 g ziemniaków

  • 1 l bulionu wołowego

  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 l białego wina

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dużym garnku z gruby dnem rozgrzać olej i dodać pokrojony boczek. Smażyć do zrumienienia.

  • Dodać pokrojoną w kostkę wołowinę. Smażyć do zrumienienia.

  • Dodać liście laurowe, tymianek, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smażyć 3-5 minut.

  • Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, dynię, marchewkę i jabłka. Smażyć jeszcze 2-4 minuty.

  • Wlać wino, zagotować, a następnie dodać bulion. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić do chwili, gdy mięso będzie miękkie.

  • Podawać ze świeżym chlebem i kieliszkiem wina.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,3