Wieprzowina duszona w sosie pieczarkowym: idealna do kopytek lub klusek śląskich

Wieprzowina duszona w sosie pieczarkowym: idealna do kopytek lub klusek śląskich

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wieprzowina duszona w sosie pieczarkowym podana z kopytkami i ogórkiem kiszonym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wieprzowina w sosie pieczarkowym to doskonały pomysł na nieskomplikowany i pyszny obiad. Duszony schab lub szynka skąpane w aromatycznym sosie idealnie pasują do kopytek lub klusek śląskich. Ten przepis do evergreen, który nigdy się nie nudzi. 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso pokroić na plastry grubości 1 cm, oprószyć solą i pieprzem. Panierować w mące.

  • W szerokim rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać olej. Plastry mięsa zrumienić z obu stron.

  • Zdjąć z patelni i odłożyć.

  • Na tłuszcz ze smażenia wieprzowiny dodać pokrojoną cebulę i pieczarki, smażyć do chwili, gdy sok, który wypuszczą warzywa odparuje. 

  • Włożyć z powrotem obsmażone mięso. Wlać 1 szklankę wody lub tyle, aby przykryć mięso. 

  • Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić 20 minut. 

  • Dodać śmietanę i wymieszać.

  • Podawać z kopytkami i kiszonym ogórkiem. 

Ocena: 3,5