Wątróbka drobiowa z ryżem: pożywna i pyszna potrawka kuchni kreolskiej

Wątróbka drobiowa z ryżem: pożywna i pyszna potrawka kuchni kreolskiej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wątróbka drobiowa z ryżem to jedno z tych dań w których pokochacie podroby na nowo. Pożywna potrawka kuchni kreolskiej jest pikantna i dzięki temu naprawdę przepyszna. 

Składniki

  • 450 ml rosołu z kurczaka

  • 1 liść laurowy

  • 1 1/2 szklanki ryżu długoziarnistego

  • 1 łyżka oleju roślinnego

  • 1 średnia cebula, posiekana

  • 350-400 g drobno posiekanej wątróbki drobiowej

  • 2 ząbki czosnku, posiekane

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki przyprawy Cajun lub innej pikantnej mieszanki przypraw

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Odlej 1/2 szklanki rosołu z kurczaka i zachowaj na później. Pozostały bulion z kurczaka wlej do średniego rondla. Dodaj 1 1/2 szklanki wody i liść laurowy. Zagotuj. Dodaj ryż, przykryj i gotuj 20 minut.

  • Na patelni rozgrzej olej.  Dodaj cebulę. Smaż, aż się zeszkli. Dodaj posiekane wątróbki drobiowe i czosnek, smaż dalej 5 minut.

  • Dodaj sól, przyprawy Cajun i tymianek.

  • Dodaj pół szklanki zachowanego rosołu z kurczaka i zeskrob dno patelni, aby rozpuścić wszystkie przyrumienione drobiny. Duś przez 1 minutę.

  • Usuń liść laurowy z ryżu i dodaj ryż na patelnię. Wymieszaj dokładnie ryż i wątróbkę. 

  • Podawaj póki gorące!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Drób pod kontrolą! Czytaj >>>

Ocena: 4