Wątróbka drobiowa z ryżem: pożywna i pyszna potrawka kuchni kreolskiej

2021-03-29
Wątróbka drobiowa z ryżem: pożywna i pyszna potrawka kuchni kreolskiej
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Wątróbka drobiowa z ryżem to jedno z tych dań w których pokochacie podroby na nowo. Pożywna potrawka kuchni kreolskiej jest pikantna i dzięki temu naprawdę przepyszna. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Drób pod kontrolą! Czytaj >>>

SKŁADNIKI

  • 450 ml rosołu z kurczaka
  • 1 liść laurowy
  • 1 1/2 szklanki ryżu długoziarnistego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 350-400 g drobno posiekanej wątróbki drobiowej
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy Cajun lub innej pikantnej mieszanki przypraw
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odlej 1/2 szklanki rosołu z kurczaka i zachowaj na później. Pozostały bulion z kurczaka wlej do średniego rondla. Dodaj 1 1/2 szklanki wody i liść laurowy. Zagotuj. Dodaj ryż, przykryj i gotuj 20 minut.
  • Na patelni rozgrzej olej.  Dodaj cebulę. Smaż, aż się zeszkli. Dodaj posiekane wątróbki drobiowe i czosnek, smaż dalej 5 minut.
  • Dodaj sól, przyprawy Cajun i tymianek.
  • Dodaj pół szklanki zachowanego rosołu z kurczaka i zeskrob dno patelni, aby rozpuścić wszystkie przyrumienione drobiny. Duś przez 1 minutę.
  • Usuń liść laurowy z ryżu i dodaj ryż na patelnię. Wymieszaj dokładnie ryż i wątróbkę. 
  • Podawaj póki gorące!