Sycąca pierś kurczaka z fasolą i chorizo

2021-03-29
Sycąca pierś kurczaka z fasolą i chorizo: przepis na jednogarnkowy obiad
Autor: Shutterstock Pożywne i pyszne danie z kurczaka, fasoli i chorizo
łatwy
45 min
4

Pierś kurczaka uduszona z białą fasolą i chorizo to sycące danie dla całej rodziny. Soczyste mięso skąpane w pomidorowym sosie, do tego pożywna fasola i pełna hiszpańskiego temperamentu paprykowa kiełbasa smakują wybornie. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 podwójna pierś z kurczaka, czyli 2 filety
  • 1 puszka białej fasoli 
  • 100 g chorizo lub innej paprykowej kiełbasy wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obie piersi pokroić jeszcze na 2 lub 3 sznycle. Zbić tłuczkiem, aby wyrównać grubość. 
  • Sznycle z piersi kurczaka oprószyć solą, pieprzem i ostawić na 30 minut.
  • W głębokim rondlu rozgrzać olej, krótko smażyć pierś kurczaka, wystarczy do lekkiego zrumienienia. Odłożyć na bok. 
  • Na tłuszcz w rondlu dodać pokrojone w półplasterki chorizo i smażyć 1-3 minuty. Dodać drobno posiekane cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia.
  • Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć jeszcze 2-4 minuty. Dodać suszoną paprykę, cząber i oregano. Następnie wlać pomidory. Zagotować. 
  • Dodać odcedzoną fasolę, na wierzchu ułożyć usmażone filety. Przykryć pokrywką i dusić 5-7 minut. 
  • Podawać posypane natką pietruszki oraz świeżym pieczywem.