Pałki kurczaka z ryżem: najłatwiejszy przepis na dwa dania w jednym
Saltimbocca z indyka - przepyszne roladki indycze pachnące szałwią

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Saltimbocca znaczy dosłownie "wskocz do ust"
Ocena: 0,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Saltimbocca z indyka to propozycja dla miłośników wyrazistych i aromatycznych potraw mięsnych, którzy jednocześnie cenią sobie lekkość dania, Mięso z indyka jest delikatne i niskokaloryczne, cieniutki plasterek bardzo wyrazistej szynki parmeńskiej urozmaica smak mięsa, a szałwia nadaje mu niezwykły aromat.
Składniki
4 sznycle z indyka
100 g szynki parmeńskiej
8 liści szałwi
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
200 ml białego, wytrawnego wina
200 ml bulionu drobiowego
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Mięso rozbić cienko i przekroić wzdłuż na pół, na każdy kawałek położyć plasterek szynki i 2 listki szałwi.
Zwinąć sznycle w roladki i spiąć wykałaczką.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, a następnie włożyć mięso. Smażyć 5 minut.
Wlać wino i bulion, przyprawić solą i pieprzem i dusić 15 minut.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska