Rozpływająca się w ustach perliczka z cytrusami

2021-03-29
Rozpływająca się w ustach perliczka z cytrusami
Autor: Shutterstock Perliczka ma wyśmienite i bardzo zdrowe mięso, a z dodatkiem cytrusów po prostu jest przepyszna
łatwy
25 min
4

Perliczka z cytrusami to  przepyszna kombinacja smaków - delikatne mięso w kontrapunkcie z aromatycznymi  cytrusami. Tak przyrządzona perliczka po prostu rozpływa się w ustach!

 

 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 perliczka
  • 1 cytryna
  • 1/2 limonki
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 dag masła
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Perliczkę posolić i posypać pieprzem
  • Zrumienić na maśle z każdej strony.
  • Dodać sok  wyciśnięty z pomarańczy, cytryny i limonki, cukier i ocet.
  • Przykryć naczynie i dusić mięso na wolnym ogniu przez ok. 40 minut. Miękką perliczkę wyjąć z sosu i odstawić w ciepłe miejsce.
  • Sos zredukować o połowę. Dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Podawać perliczkę polaną sosem i przybraną cząstkami świeżych  cytrusów.