Rozkoszne roladki z szynki wieprzowej nadziewane szpinakiem

Rozkoszne roladki z szynki wieprzowej nadziewane szpinakiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Roladki z szynki wieprzowej są pyszne 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Roladki z szynki wieprzowej nadziewane szpinakiem są tak łatwe do przygotowania, że można zrobić je nawet w dzień powszedni. Soczyste mięso, pyszne nadzienie i panierka, która nie ma sobie równych. Rozkosznie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. 

Składniki

  • 12 cienkich sznycli z szynki wieprzowej

  • 300 g mrożonego szpinaku w liściach

  • 1 łyżka masła

  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 4 łyżki musztardy

  • sól i pieprz do smaku

  • 1/2 szklanki bułki tartej

  • 2 łyżki parmezanu startego

  • 1 jajko rozmącone z 2 łyżkami wody

  • olej do smażenia

  • trochę parmezanu do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szpinak rozmrozić, udusić z czosnkiem na maśle. 

  • Sznycle zbić tłuczkiem, każdy z jednej strony posmarować musztardą. 

  • Na każdym sznyclu położyć porcję szpinaku i zrolować.

  • Roladki panierować w rozmąconym jajku, a następnie w mieszance bułki tartej i parmezanu. 

  • Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia z każdej strony. 

  • Podawać posypane parmezanem w towarzystwie sałat i świeżych warzyw. 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3