Przepyszny gulasz z łopatki wieprzowej z ziemniakami i marchewką

Przepyszny gulasz z łopatki wieprzowej z ziemniakami i marchewką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Na hasło gulasz wieprzowy twarze od razu rozświetla uśmiech. Bo kto nie lubi gulaszu? Soczyste wieprzowe mięso, ziemniaki i marchewka, a wszystko skąpane w pysznym cebulowym sosie. Zatem, gdy na stole pojawią się głębokie talerze z tym pysznym gulaszem, bierzcie widelce w dłoń i wcinajcie na zdrowie! 

Składniki

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej

  • 1/2 kg ziemniaków

  • 2 marchewki

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 l bulionu warzywnego

  • 50 g serka mascarpone

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • suszony tymianek i rozmaryn lub świeże zioła związane w bukiecik

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku zagotuj bulion. Cebule obierz i posiekaj, ziemniaki również obierz, umyj i pokrój w dużą kostkę.

  • Mięso pokrój w kostkę, oprósz mąką i zrumień mocno na patelni.

  • Mięso  przełóż do gotującego się bulionu i gotuj, aż będzie miękkie.

  • Na patelnię po mięsie wlej nieco oleju, wrzuć cebulę i marchewkę, przypraw ziołami i przeciśniętym czosnkiem.

  • Smaż 8-10 minut, po czym przełóż do bulionu z mięsem. Dodaj ziemniaki. Duś wszystko razem, aż ziemniaki będą miękkie.

  • Na koniec gulasz zabiel serkiem mascarpone i dokładnie wymieszaj.

  • Podawaj gorący w towarzystwie świeżego pieczywa. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,3