Przepyszne nogi kurczaka pieczone w śmietanowym sosie z porami: cały obiad z piekarnika

Nogi kurczaka pieczone w śmietanowym sosie z porami
Autor: Shutterstock Soczyste nóżki kurczaka w pysznym sosie śmietanowym z porami
łatwy
20 min
4

Nogi kurczaka, udka i pałki, pieczone w śmietanowym sosie z porami to pyszny rodzinny obiad. Aromatyczny sos idealnie pasuje do gotowanym ziemniaków lub kaszy jaglanej. Soczyste mięso nóżek kurczaka smakuje zarówno seniorom, jak i juniorom. Warto przygotować! 

Dlaczego nóżki kurczaka są tak pyszne?

Mięso z nóżek kurczaka jest nieco ciemniejsze od filetu z piersi. Po upieczeniu jest niezwykle soczyste i po prostu pyszne. Mięso jest mniej zwięzłe i nie wysycha podczas obróbki cieplnej. Pokryte skórką podczas ogrzewania cały czas zwilżane jest tłuszczem wytapianym z tkanki podskórnej. Pewnie dlatego pieczone nóżki kurczaka są uwielbiane przez wszystkich. 

Wartość odżywcza kurczaków

Mięso kurczaka to przede wszystkim pełnowartościowe i lekko strawne białko. Białko, które jest budulcem naszego ciała i którego potrzebujemy w tej lub innej postaci.

Dietetyczne kurczaki

Warto podkreślić, że mięso ma niską wartość energetyczną. I jest polecane w diecie niskotłuszczowej.. Tłuszcz praktycznie znajduje się jedynie pod skórą oraz wewnątrz jamy brzucha. Dlatego łatwo go usunąć, jeśli ktoś musi ograniczyć spożycie tłuszczy. Wyjątek stanowią specjalnie hodowane kastraty kury, takie jak kapłon (kastrowany kogut) oraz pularda (kastrowana kura). Mięso tych okaleczonych i specjalnie tuczonych kur przerośnięte jest tkanką tłuszczową. 

Dlaczego kurczak piecze się krócej?

W porównaniu z innymi gatunkami, mięso kurczaka zawiera mniej kolagenu, który zapewnia tkance mięśniowej większą twardość. Dlatego też kurczaka można ugotować szybciej niż inne gatunki mięsa. Jeśli jednak potrzebujesz kolagenu, aby powstrzymać wiotczenie skóry, poprawić stan włosów i paznokci lub przechodzisz rekonwalescencję po urazie ciała, to kolagen znajdziesz w kurzych łapkach. Warto przygotować na nich odżywczą galaretkę z mięsem z udek. 

SKŁADNIKI

  • 4 nogi kurczaka, przekrojone na udka i pałki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 pory, dorodne, białe części pokrojone na 10-12 cm kawałki (zielone liście zachowaj na zupę)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka do przyprawienia mięsa i 1/2 łyżeczki do sosu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kawałki kurczaka przyprawić papryką, solą oraz pieprzem. 
  • Na patelni rozgrzać olej i zrumienić kawałki kurczaka. Obsmażone udka i pałki przenieść do naczynia żaroodpornego.
  • Na patelnię dodać masło, a gdy się rozpuści dodać mąkę. Przygotować zasmażkę. Wlać mleko i zamieszać. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia. Dodać śmietanę i przyprawić solą oraz pieprzem. 
  • Między kawałkami mięsa ułożyć pory, zalać sosem i wstawić do piekarnika.
  • Piec w temperaturze 190°C przez 50-55 minut.
  • Podawać z gotowanymi ziemniakami lub kaszą jaglaną. 
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej