Przepis na żeberka BBC z wolnowara

Przepis na żeberka BBC z wolnowara

Autor Zdjęcia: Materiały prasowe Crock-Pot

Żeberka BBC z wolnowara

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wolnowar to patent amerykański. Tak samo jak przepis na żeberka BBC - nazwa pochodzi od tradycyjnego amerykańskiego sosu barbecue, który stosuje się do marynowania mięs przed pieczeniem, duszeniem bądź grillowaniem. Podpowiadamy jak zrobić pyszne żeberka BBC duszone w wolnowarze.

Zobacz, dlaczego warto gotować w wolnowarze: Sztuka wolnego gotowania: 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT

Składniki

  • 2 kg żeberek

  • 2 butelki piwa typu porter

  • 100 ml ciemnego sosu sojowego

  • papryczka chilli

  • 2 gwiazdki anyżu

  • laska cynamonu kora

  • 5 liści laurowych

  • 10 ziaren pieprzu

  •  

  • POMADA DO ŻEBEREK:

  • 3 łyżki miodu

  • 2 łyżki ketchupu

  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego

  • 1 łyżka sosu Worcestershire

  • 1 łyżka musztardy

  • Wszystkie składniki pomady wymieszaj razem przed pieczeniem lub grillowaniem, posmaruj żeberka pomadą.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żeberka podziel na części, zalej piwem, dodaj przyprawy.

  • Ustaw poziom wolnowara na HIGH na 8 godzin i przykryj pokrywką.

  • Żeberka po ugotowaniu posmaruj pomadą i wstaw do nagrzanego do 185 stopni piekarnika na 20 min.

Ocena: 2,6