Przebojowe żeberka w coli: prosty trik zmienia wszystko

2021-03-29
Przebojowe żeberka w coli: prosty trik zmienia wszystko
Autor: Shutterstock Rozpływające się w ustach pieczone żeberka
łatwy
10 min
4

Żeberka ugotowane w coli, a następnie pieczone, są miękkie i rozpływające się w ustach. Zawdzięczają to gotowaniu w kwaśno-słodkim napoju. Po upieczeniu smakują jak amerykańskie żeberka w stylu barbecue. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 2 puszki coli po 0,33 l
  • 3/4 szklanki keczupu
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żeberka pokroić na porcje po 2 lub 4 kostki. Zalać colą i gotować do miękkości, czyli około 1 godziny.
  • Piekarnik rozgrzać do 200°C. Keczup wymieszać z czosnkiem i papryką.
  • Żeberka wyjąć z coli, posmarować przyprawionym keczupem, ułożyć na ruszcie nad blachą do pieczenia. Piec 10 minut, odwrócić, ponownie posmarować keczupem i piecz jeszcze 10 minut.