Przebojowe żeberka w coli: prosty trik zmienia wszystko

Przebojowe żeberka w coli: prosty trik zmienia wszystko

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rozpływające się w ustach pieczone żeberka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Żeberka ugotowane w coli, a następnie pieczone, są miękkie i rozpływające się w ustach. Zawdzięczają to gotowaniu w kwaśno-słodkim napoju. Po upieczeniu smakują jak amerykańskie żeberka w stylu barbecue. 

Składniki

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych

  • 2 puszki coli po 0,33 l

  • 3/4 szklanki keczupu

  • 2 łyżeczki suszonego czosnku

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żeberka pokroić na porcje po 2 lub 4 kostki. Zalać colą i gotować do miękkości, czyli około 1 godziny.

  • Piekarnik rozgrzać do 200°C. Keczup wymieszać z czosnkiem i papryką.

  • Żeberka wyjąć z coli, posmarować przyprawionym keczupem, ułożyć na ruszcie nad blachą do pieczenia. Piec 10 minut, odwrócić, ponownie posmarować keczupem i piecz jeszcze 10 minut.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2