Potrawka warzywna z ziemniakami i salami po węgiersku

Potrawka warzywna z ziemniakami i salami po węgiersku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tej potrawki warzywnej warto przygotować więcej, następnego dnia jest jeszcze lepsza.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Węgierska potrawka warzywna to papryka, ziemniaki i salami oraz łączący te składniki pyszny, esencjonalny sos. To proste danie, które smakuje każdemu.

Składniki

  • 3 czerwone papryki

  • 2 zielone papryki

  • 2 cebule

  • 4 ugotowane ziemniaki

  • 5 szklanek bulionu warzywnego

  • 400 g salami

  • ostra papryka mielona

  • sól i pieprz

  • olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Paprykę oczyścić i pokroić w paski, cebulę obrać i pokroić w półtalarki, podduś warzywa na oleju. Najlepiej w dużym garnku.

  • Salami pokroić w plastry, przesmażyć na patelni, po czym zalać bulionem i dusić 10 min. pod przykryciem, obficie przyprawić ostrą papryką, solą i pieprzem.

  • Pod koniec gotowania dodać pokrojone w plastry ziemniaki i posiekaną natkę pietruszki.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5