Pomidorowa fasolka duszona z kiełbasą śląską

2021-03-29
Pomidorowa fasolka duszona z kiełbasą śląską
Autor: Shutterstock Fasolkę w pomidorowym sosie z kiełbasą śląską można posypać świeżymi ziołami
łatwy
30 min
4

Pomidorowa fasolka duszona z kiełbasą śląską to rozgrzewające danie idealne na chłodniejszy dzień. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Chleb własnej produkcji. TUTAJ!

SKŁADNIKI

  • 3 puszki fasoli białej
  • 50 dag kiełbasy śląskiej
  • 1 łyżka oleju lub smalcu
  • 3 małe cebule 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę odcedzić, przepłukać wodą i odsączyć.
  • Kiełbasę pociąć na kawałki długości 6-8 cm. Cebulę pokroić w piórka. 
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz. Dodać kiełbasę i smażyć do zrumienienia. Następnie dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.
  • Do patelni dodać koncentrat pomidorowy, roztarty czosnek, wszystkie przyprawy, zamieszać i smażyć mniej niż 1 minutę.
  • Dodać odcedzoną fasolę i 1,5 szklanki wody lub nieco więcej. Doprowadzić do wrzenia.
  • Gotować na małym ogniu przez 20 minut. 
  • Podawać ze świeżym chlebem.