Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym: idealne do kopytek

Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym: idealne do kopytek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kopytka i soczyste polędwiczki w sosie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym to szybkie danie obiadowe. Można je przygotować w zaledwie 30 minut. Idealnie pasują do kopytek własne roboty lub kupnych. Pyszny obiad dla całej rodziny!

Składniki

  • 4 polędwiczki

  • 2 średnie cebule

  • 2 szklanki bulionu z warzyw lub 1 szklanka bulionu i 1 szklanka piwa jasnego

  • 1 łyżka mąki

  • sól, pieprz do smaku

  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Polędwiczki oprószyć solą i pieprzem.

  • Masło rozgrzać na patelni, dodać polędwiczki i obsmażyć na rumiano. Polędwiczki zdjąć z patelni, przełożyć na blachę, okryć zmoczonym pergaminem lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C na 20 minut. 

  • Na patelnię dodać pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec zagęścić mąką wymieszaną z niewielką ilością wody. 

  • Polędwiczki pokroić w poprzek włókien, włożyć do sosu i podgrzewać 2-4 minuty.

  • Podawać polane sosem. Najlepiej w towarzystwie kopytek. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5