Pijany kurczak po włosku: przepis na danie jednogarnkowe

Pijany kurczak po włosku: przepis na danie jednogarnkowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pijany kurczak pysznie smakuje

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pijany kurczak po włosku to zabawna nazwa dla dania, które w ogóle nie wymaga naszej uwagi. Wystarczy pałki kurczaka i warzywa zalać mieszanką wina i brandy, wstawić do piekarnika i gotowe. Ten przepis na danie jednogarnkowe z kurczakiem w roli głównej sprawdzi się w sytuacji, gdy na przygotowanie obiadu macie nie więcej niż 30 minut. Tak przygotowane nóżki kurczaka najlepiej podawać z gotowanym ryżem. 

Składniki

  • 10 podudzi z kurczaka, czyli popularnych pałek

  • 200 g pomidorów cherry, przekrojonych na pół

  • 100 g szynki prosciutto porwanej na paski

  • 10 małych szalotek obranych lub 1 duża cebula pokrojona w ósemki

  • 1 marchewka pokrojona na grube talarki

  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski

  • 5 suszonych pomidorów drobno posiekanych

  • 2 łyżeczki suszonej papryki

  • 2 całe ząbki czosnku

  • 150 ml wytrawnego białego wina

  • 1 łyżka białego octu winnego

  • 1 łyżka musztardy stołowej

  • 4 łyżki brandy

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

  • sól i świeżo zmielony pieprz

  • kilka liści świeżej bazylii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 170°C.

  • Połącz wino, ocet, musztardę i brandy w szklance i odstaw na bok.

  • Umieść kurczaka, szynkę parmeńską i wszystkie warzywa w dużym naczyniu żaroodpornym. Obficie przypraw i wymieszaj razem.

  • Zalej mieszaniną wina i ponownie wymieszaj razem. Skrop oliwą z oliwek.

  • Przykryj i wstaw do piekarnika, piecz przez 1 godzinę.

  • Zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 30 minut lub do momentu, aż kurczak będzie ładnie przyrumieniony.

  • Posyp pociętymi w paseczki liśćmi bazylii. Podawaj z ryżem lub sałatką.

 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,6