Pierś kurczaka z brzoskwiniami i curry: łatwy przepis na potrawkę drobiową

Pierś kurczaka z brzoskwiniami i curry: łatwy przepis na potrawkę drobiową
Autor: Shutterstock Pikantne curry drobiowe z brzoskwiniami
łatwy
30 min
4

Pierś kurczaka z brzoskwiniami i curry to łatwy przepis na pyszną potrawkę drobiową. W zależności od upodobań można przyprawić ją mniej lub bardziej pikantnie.  Słodko-kwaśny sos idealnie pasuje do łagodnego ryżu, kaszy kuskus lub bulgur. 

Nadal głodni? Zobaczcie koniecznie: Piersi kurczaka na obiad - 20 pysznych dań obiadowych z drobiowego filetu

SKŁADNIKI

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółta papryka
  • 250 g brzoskwini z puszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżeczki mąki pszennej lub ziemniaczanej
  • olej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki śmietany lub mleko kokosowe lub zamiennika śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi z kurczaka pokroić w makaron lub kostkę i smażyć na gorącym oleju ze wszystkich stron do zrumienienia.
  • Dodać drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek i paprykę pokrojoną na małe kawałki. Smażyć 3-5 minut.
  • Doprawić mielonym czarnym pieprzem i solą.
  • W misce wymieszać mąkę, curry, cynamon i gałkę muszkatołową. Przygotowaną mieszankę dodać do mięsa i dobrze wymieszać.
  • Smażyć krótko i zalać 1,5 szklanki wody. Gulasz dusić przez 20 minut.
  • Następnie dodać pokrojone brzoskwinie i ponownie gotować na wolnym ogniu przez około 2-4 minuty.
  • Na koniec dodać sok z cytryny i śmietanę, wymieszać.
  • Podawać z ryżem, kusksuem lub bulgurem.
Brzoskwinie – owoce pełne słońca
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej