Pierś kurczaka z brzoskwiniami i curry: łatwy przepis na potrawkę drobiową

Pierś kurczaka z brzoskwiniami i curry: łatwy przepis na potrawkę drobiową

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pikantne curry drobiowe z brzoskwiniami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierś kurczaka z brzoskwiniami i curry to łatwy przepis na pyszną potrawkę drobiową. W zależności od upodobań można przyprawić ją mniej lub bardziej pikantnie.  Słodko-kwaśny sos idealnie pasuje do łagodnego ryżu, kaszy kuskus lub bulgur. 

Składniki

  • 500 g filetu z piersi kurczaka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 żółta papryka

  • 250 g brzoskwini z puszki

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 łyżeczki przyprawy curry

  • 1/4 łyżeczki cynamonu

  • 1 szczypta startej gałki muszkatołowej

  • 3 łyżeczki mąki pszennej lub ziemniaczanej

  • olej

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 3 łyżki śmietany lub mleko kokosowe lub zamiennika śmietany

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piersi z kurczaka pokroić w makaron lub kostkę i smażyć na gorącym oleju ze wszystkich stron do zrumienienia.

  • Dodać drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek i paprykę pokrojoną na małe kawałki. Smażyć 3-5 minut.

  • Doprawić mielonym czarnym pieprzem i solą.

  • W misce wymieszać mąkę, curry, cynamon i gałkę muszkatołową. Przygotowaną mieszankę dodać do mięsa i dobrze wymieszać.

  • Smażyć krótko i zalać 1,5 szklanki wody. Gulasz dusić przez 20 minut.

  • Następnie dodać pokrojone brzoskwinie i ponownie gotować na wolnym ogniu przez około 2-4 minuty.

  • Na koniec dodać sok z cytryny i śmietanę, wymieszać.

  • Podawać z ryżem, kusksuem lub bulgurem.

Ocena: 3,1
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).