Pierś kurczaka duszona w sosie maślano-cytrynowym, podana z fasolką szparagową

Pierś kurczaka duszona w sosie maślano-cytrynowym, podana z fasolką szparagową

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczysta pierś kurczaka w doskonałym sosie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierś kurczaka duszona w sosie maślano-cytrynowym podana z  fasolką szparagową to eleganckie danie. Można tu wykorzystać mrożoną fasolkę szparagową. Orzeźwiający cytrynowy sos i maślany posmak czynią tak przygotowaną pierś kurczaka nieomal zjawiskową. Łatwe w przygotowaniu i wykwintne w smaku danie zachwyci każdego. 

Składniki

  • ¼ szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżki startego parmezanu

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • 1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół

  • 650-700 g filetu z piersi kurczaka

  • ¼ szklanki soku z cytryny

  • 1 cytryna pokrojona na plasterki

  • 4 ząbki czosnku, posiekane drobno

  • ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki

  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę

  • 350-400 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymieszaj mąkę z parmezanem, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.

  • Pierś kurczaka pokrój na cienkie sznycle. Każdy kawałek obtocz w mieszance mąki i dodatków. Nadmiar strzepnij.

  • Na patelni rozgrzej oliwę lub olej. Na średnim ogniu zrumień plastry piersi. Powinno to zająć 4-6 minut. Zdejmij i zachowaj w cieple.

  • W drugim rondelku połącz sok z cytryny z granulowanym czosnkiem, płatkami papryki i mieszanką ziół włoskich. Podgrzej. Gdy się zagotuje, zdejmij z ognia. Dodawaj po 1 kostce masła intensywnie mieszając, aż masło się rozpuści i stworzy z sosem gładką emulsję.

  • Na patelnię na której smażony był kurczak, dodaj nieco oliwy oraz plasterki cytryny i dociskając je do dna patelni, wytrzyj nimi wszystkie przypalone kawalątki kurczaka. Gdy cytryna nieco się zrumieni, dodaj mrożoną fasolkę i smaż do chwili, gdy fasola jest już gotowa. Na wierzchu ułóż pierś kurczaka i polej przygotowanym sosem. Podgrzewaj chwilę i podawaj.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3