Pieczony w SŁOJU kurczak z warzywami: genialny pomysł na pyszny obiad
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Obiad ze słoika? Wystarczy do 1 dużego słoja lub 4 mniejszych włożyć pokrojonego kurczaka i warzywa, szczelnie zamknąć i gotowe. W słoju kurczak gotuje się we własnych sokach, wszystkie smaki ulegają kondensacji. Nie potrzebujecie do tego garnka rzymskiego, ceramicznego ani żeliwnego. W ten łatwy sposób osiągnięcie to samo, ale taniej i szybciej. A jeśli przygotujecie oddzielne porcje, to możecie jeść go o dowolnej porze. Wypróbujcie pieczonego w słoju kurczaka z warzywami i cieszcie się jego smakiem!
SKŁADNIKI
- 1 słój o pojemności 3 l lub 4 słoje o pojemności około 1 l
- 1-1,3 kg nóg kurczaka lub samych udek lub podudzi
- 8-10 średnich ziemniaków
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- przyprawy suszone: tymianek, pieprz, papryka, czosnek
- sól do smaku
- szczypiorek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nogi kurczaka podzielić na kawałki: odciąć podudzie (pałkę), a udko podzielić na pół.
- Kawałki kurczaka przyprawić tymiankiem, pieprzem, papryką, czosnkiem w proszku i posolić. Wymieszać i odstawić.
- Obrać ziemniaki, marchew i cebulę. Ziemniaki pokroić na kawałki wielkości kęsa, marchewkę na grube plasterki, a cebulę w kostkę. Warzywa wymieszać razem, posolić i popieprzyć do smaku, ponownie wymieszać.
- Czysty i wyparzony słój napełnić mięsem i warzywami, układając je naprzemiennie warstwami. Zacząć od kurczaka, potem warstwa warzyw i tak dalej, aż do wyczerpania składników. Słoja nie należy zapełniać do końca. Od góry powinno pozostać 5 cm wolnej przestrzeni. W ten sam sposób można rozdzielić tę ilość na 4 porcje w 4 indywidualnych słoikach
- Na koniec dodajemy stopione masło. Zakręcamy pokrywką. Ewentualnie pokrywkę owijamy kilkoma warstwami folii aluminiowej.
- Napełniony słój wstawiamy do zimnego piekarnika!!!
- Gdy słój jest w piekarniku, włączamy grzanie, ustawiamy temperaturę na 180°C i pieczemy około 1,5 godziny.
- Gotowe danie wyjmujemy ostrożnie z piekarnika, przekładamy ze słoja na półmisek lub od razu na talerze.
- Udekoruj świeżym szczypiorkiem. Smacznego!