Paprykowa karkówka z ryżem z piekarnika

2021-03-29
Paprykowa karkówka z ryżem z piekarnika
Autor: Shutterstock Pyszny schab karkowy z ryżem przygotowany w piekarniku
łatwy
30 min
4

Kawałki schabu karkowego zapieczone razem z ryżem w pysznym paprykowym sosie to wyborne danie na rodzinny posiłek. To prawdziwa blacha obfitości dla całej rodziny. Paprykowa karkówka to świetny pomysł na wykorzystanie w sezonie soczystej papryki oraz paprykowej pasty ajvar. Pyszności!

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 700 g schabu karkowego
  • 1 papryka czerwona lub żółta
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki ostrego ajvaru
  • 1 kostka rosołowa lub 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
  • 0,75 l wody
  • 200 g ryżu
  • sól, pieprz i słodka papryka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik w trybie turbo obiegu do temperatury 210°C.
  • Paprykę umyj, rozkrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Cebulę obierz, pokrój w piórka.
  • Mięso pokrój na plastry, a następnie w paski lub na kawałki.
  • W formie do pieczenia ułóż paprykę, cebulę i mięso. Posyp solą, pieprzem i papryką w proszku. Polej olejem i miodem. Wymieszaj. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut.
  • Rozpuść kostkę bulionową w 0,75 l gorącej wody, dodaj ajvar i wymieszaj. Do naczynia w którym piecze się mięso dodaj suchy ryż, wlej uzyskany płyn. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160°C i piecz kolejne 30 minut.