Paprykowa karkówka z ryżem z piekarnika
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Kawałki schabu karkowego zapieczone razem z ryżem w pysznym paprykowym sosie to wyborne danie na rodzinny posiłek. To prawdziwa blacha obfitości dla całej rodziny. Paprykowa karkówka to świetny pomysł na wykorzystanie w sezonie soczystej papryki oraz paprykowej pasty ajvar. Pyszności!
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 700 g schabu karkowego
 - 1 papryka czerwona lub żółta
 - 1 cebula
 - 3 łyżki oleju
 - 1 łyżka płynnego miodu
 - 2 łyżki ostrego ajvaru
 - 1 kostka rosołowa lub 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
 - 0,75 l wody
 - 200 g ryżu
 - sól, pieprz i słodka papryka
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik w trybie turbo obiegu do temperatury 210°C.
 - Paprykę umyj, rozkrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Cebulę obierz, pokrój w piórka.
 - Mięso pokrój na plastry, a następnie w paski lub na kawałki.
 - W formie do pieczenia ułóż paprykę, cebulę i mięso. Posyp solą, pieprzem i papryką w proszku. Polej olejem i miodem. Wymieszaj. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut.
 - Rozpuść kostkę bulionową w 0,75 l gorącej wody, dodaj ajvar i wymieszaj. Do naczynia w którym piecze się mięso dodaj suchy ryż, wlej uzyskany płyn. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160°C i piecz kolejne 30 minut.