Obłędny gulasz z kiełbasy śląskiej z czarnuszką

Obłędny gulasz z kiełbasy śląskiej z czarnuszką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Obłędny gulasz z kiełbasy śląskiej z czarnuszką jest wyrazisty w smaku i aromatyczny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ziarna czarnuszki są bogate w pełen składników odżywczych olej. Są także bardzo aromatyczne. przyprawiony nimi zwykły gulasz nabiera charakteru i wyrazistości.

Składniki

  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej

  • 1 papryka czerwona

  • 1 papryka zielona

  • 2 cebule

  • 3-4 ogórki kiszone

  • 1/2 niedużego selera

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 3 łyżki czarnuszki

  • olej

  • ostra papryka w proszku

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kiełbasę pokroić w plastry i podsmażyć na oleju, przełożyć do garnka.

  • Na patelni zeszklić posiekaną cebulę, dodać do kiełbasy razem z pokrojonymi na kawałki paprykami, selerem i ogórkami.

  • Do składniku gulaszu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zalać je wodą, doprawić i gotować do miękkości warzyw.

  • Pod koniec gotowania dodać czarnuszkę oraz koncentrat pomidorowy i zaprawić mąką z wodą. Wymieszać i gotować jeszcze 5 min.

  • Podawać posypane natką pietruszki.

  •  

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0