Obłędny gulasz z kiełbasy śląskiej z czarnuszką

2021-03-29
Obłędny gulasz z kiełbasy śląskiej z czarnuszką
Autor: Shutterstock Obłędny gulasz z kiełbasy śląskiej z czarnuszką jest wyrazisty w smaku i aromatyczny.
łatwy
45 min
4

Ziarna czarnuszki są bogate w pełen składników odżywczych olej. Są także bardzo aromatyczne. przyprawiony nimi zwykły gulasz nabiera charakteru i wyrazistości.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2 cebule
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 1/2 niedużego selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki czarnuszki
  • olej
  • ostra papryka w proszku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiełbasę pokroić w plastry i podsmażyć na oleju, przełożyć do garnka.
  • Na patelni zeszklić posiekaną cebulę, dodać do kiełbasy razem z pokrojonymi na kawałki paprykami, selerem i ogórkami.
  • Do składniku gulaszu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zalać je wodą, doprawić i gotować do miękkości warzyw.
  • Pod koniec gotowania dodać czarnuszkę oraz koncentrat pomidorowy i zaprawić mąką z wodą. Wymieszać i gotować jeszcze 5 min.
  • Podawać posypane natką pietruszki.
  •