Obłędne kurze serduszka w sosie teriyaki

Obłędne kurze serduszka w sosie teriyaki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Obłędne kurze serduszka w sosie teriyaki najlepiej smakują z ryżem i surówką z kapusty. Japoński sos teriyaki coraz częściej można kupić w sklepach popularnych sieci. Warto wykorzystać ten pyszny sos i doprawiając nim popularne dania odmienić nieco swój jadłospis. Kurze serduszka to ekonomiczny wybór dla zaradnych. Pyszne mięso bogate w pełnowartościowe białka. 

Składniki

  • 500 g kurzych serduszek

  • 200 ml mleka

  • 150 ml sosu teriyaki

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka świeżego imbiru startego lub 0,5 suszonego

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Serduszka oczyścić, obciąć żyłki i wypłukać. Odsączyć.

  • Serduszka zalać mlekiem i moczyć około 1 godziny.

  • Serduszka odcedzić, osuszyć papierowym ręcznikiem.

  • Kurze serduszka panierować w mące ziemniaczanej.

  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju roślinnego, wyłożyć kurze serduszka i zrumienić.

  • Dodać sos teriyaki i starty imbir. Przykryć pokrywką i dusić jeszcze 4 minuty.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4