Obłędne kurze serduszka w sosie teriyaki

2021-03-29
Obłędne kurze serduszka w sosie teriyaki
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Obłędne kurze serduszka w sosie teriyaki najlepiej smakują z ryżem i surówką z kapusty. Japoński sos teriyaki coraz częściej można kupić w sklepach popularnych sieci. Warto wykorzystać ten pyszny sos i doprawiając nim popularne dania odmienić nieco swój jadłospis. Kurze serduszka to ekonomiczny wybór dla zaradnych. Pyszne mięso bogate w pełnowartościowe białka. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g kurzych serduszek
  • 200 ml mleka
  • 150 ml sosu teriyaki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru startego lub 0,5 suszonego
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Serduszka oczyścić, obciąć żyłki i wypłukać. Odsączyć.
  • Serduszka zalać mlekiem i moczyć około 1 godziny.
  • Serduszka odcedzić, osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Kurze serduszka panierować w mące ziemniaczanej.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju roślinnego, wyłożyć kurze serduszka i zrumienić.
  • Dodać sos teriyaki i starty imbir. Przykryć pokrywką i dusić jeszcze 4 minuty.