Niesamowity gulasz pod kapuścianą szubą: przepis na łatwy obiad z piekarnika

Niesamowity gulasz pod kapuścianą szubą: przepis na łatwy obiad z piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste mięso i nasz ulubiony kapuściany farsz

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gulasz pod kapuścianą szubą zawiera wszystkie nasze ulubione smaki. Jest mięciutkie mięso, rozpływająca się w ustach kapusta. Idealne danie na obiad lub kolację. Przygotowuje się go szybko i bardzo łatwo. 

Składniki

  • 500 g białej kapusty lub spiczastej

  • 400 g wieprzowego mięsa na gulasz

  • 1 marchew

  • 1 cebula

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego

  • 4 łyżki oleju

  • 1 łyżka masła

  • 4-5 łyżek majonezu

  • 150 g sera żółtego, startego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso pokroić w kostkę. Cebulę przekroić na pół i pokroić w półkola. Kapustę poszatkować. Marchew zetrzeć na tarce.

  • Kapustę przełożyć do miski, dodać sól, pieprz i olej. Wymieszać.

  • Naczynie do zapiekania posmarować masłem, na dnie ułożyć pokrojone mięso, oprószyć solą i pieprzem. Następnie ułożyć cebulę, na niej marchew i kapustę.

  • Wierzch zapiekanki posmarować majonezem.

  • Wstawić do piekarnika i piec 60-70 minut w temperaturze 190°C. Pod koniec posypać tartym serem i zapiekać do rozpuszczenia i zrumienienia sera. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8