Niesamowity gulasz pod kapuścianą szubą: przepis na łatwy obiad z piekarnika
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Gulasz pod kapuścianą szubą zawiera wszystkie nasze ulubione smaki. Jest mięciutkie mięso, rozpływająca się w ustach kapusta. Idealne danie na obiad lub kolację. Przygotowuje się go szybko i bardzo łatwo.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g białej kapusty lub spiczastej
- 400 g wieprzowego mięsa na gulasz
- 1 marchew
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 4-5 łyżek majonezu
- 150 g sera żółtego, startego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w kostkę. Cebulę przekroić na pół i pokroić w półkola. Kapustę poszatkować. Marchew zetrzeć na tarce.
- Kapustę przełożyć do miski, dodać sól, pieprz i olej. Wymieszać.
- Naczynie do zapiekania posmarować masłem, na dnie ułożyć pokrojone mięso, oprószyć solą i pieprzem. Następnie ułożyć cebulę, na niej marchew i kapustę.
- Wierzch zapiekanki posmarować majonezem.
- Wstawić do piekarnika i piec 60-70 minut w temperaturze 190°C. Pod koniec posypać tartym serem i zapiekać do rozpuszczenia i zrumienienia sera.