Najlepsza pierś kurczaka z pieczarkami i boczkiem w sosie: pyszny obiad w 30 minut

Najlepsza pierś kurczaka z pieczarkami i boczkiem w sosie: pyszny obiad w 30 minut

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczysta pierś kurczaka podana z makaronem w sosie śmietanowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Najlepsza pierś kurczaka jest duszona w sosie z pieczarkami i boczkiem. Zachowuje soczystość, a doskonale aromatyczny sos śmietanowy idealnie pasuje do makaronu. Taki obiad przygotujecie w 30 minut! 

Składniki

  • 400 g makaronu wstążki

  • 800 g filetu z piersi kurczaka

  • 1/2 szklanki mąki

  • 2 łyżki oliwy lub oleju

  • 100 g boczku surowego, pokrojonego w kostkę

  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę

  • 180-200 g pieczarek brązowych, pokrojonych na plasterki

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka mąki

  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina

  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka

  • 1 1/4 szklanki (300 ml) śmietanki kremówki

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotować w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu.

  • Filet z piersi kurczaka lekko zbić wałkiem lub tłuczkiem, aby wyrównać grubość. Oprószyć w mące.

  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać pierś kurczaka. Smażyć 6-8 minut na średnim ogniu, do zrumienienia. Zdjąć z patelni i odstawić na bok.

  • Na patelnię dodać boczek i usmażyć na chrupko. Zdjąć i odłożyć obok obsmażonych piersi.

  • Na patelnię dodać cebulę i usmażyć do zeszklenia. Dodać pokrojone pieczarki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć około 4-6 minut.

  • Usmażone grzyby z cebulą oprószyć mąką, zamieszać i smażyć jeszcze 1 minutę.

  • Wlać wino i bulion, gotować na wolnym ogniu przez 6 minut. Dodać śmietanę i gotować jeszcze 4 minut.

  • Na koniec dodać pierś kurczaka i boczek, podgrzewać około 1 minuty.

  • Podać z makaronem.

Ocena: 2,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).