Młode kanie duszone z jajkiem: pyszny sos do ziemniaków

Młode kanie duszone z jajkiem: pyszny sos do ziemniaków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Młode kanie duszone w sosie śmietanowym podane z ziemniakami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kapelusze, a właściwie kołpaki młodych kani są przepyszne. Ich przygotowanie nie jest trudne, a smak niebiański. Warto wypróbować ten przepis, szczególnie, gdy jest wysyp kani i dużo młodych owocników. 

Składniki

  • 800 g młodych owocników kani z niewykształconym kapeluszem o kształcie kołpaka

  • 1 cebula

  • 2 łyżki masła

  • 2 jajka

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owocniki kani oczyścić, włókniste nóżki usunąć. 

  • Grzyby pokroić i wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować 2 minuty, osączyć.

  • Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno posiekaną cebulę i dusić do zeszklenia.

  • Dodać obgotowane grzyby i dusić jeszcze 2-4 minuty. Mieszać, aby grzyby nie przywarły. W razie potrzeby dodać niewielką ilość wody. 

  • Dodać rozmącone jajka i energicznie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. 

  • Podawać z ugotowanymi ziemniakami albo jako dodatek do smażonego mięsa. 

Ocena: 3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).