Duszone młode kanie z jajkiem: pyszny sos do ziemniaków
2020-09-16
łatwy
30 min
4
Kapelusze, a właściwie kołpaki młodych kani są przepyszne. Ich przygotowanie nie jest trudne, a smak niebiański. Warto wypróbować ten przepis, szczególnie, gdy jest wysyp kani i dużo młodych owocników.
SKŁADNIKI
- 800 g młodych owocników kani z niewykształconym kapeluszem o kształcie kołpaka
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owocniki kani oczyścić, włókniste nóżki usunąć.
- Grzyby pokroić i wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować 2 minuty, osączyć.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno posiekaną cebulę i dusić do zeszklenia.
- Dodać obgotowane grzyby i dusić jeszcze 2-4 minuty. Mieszać, aby grzyby nie przywarły. W razie potrzeby dodać niewielką ilość wody.
- Dodać rozmącone jajka i energicznie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
- Podawać z ugotowanymi ziemniakami albo jako dodatek do smażonego mięsa.
Czubajka kania. Dlaczego warto jeść kanie?