Makaron z duszoną kapustą i boczkiem: sprytny sposób na obiad

Makaron z duszoną kapustą i boczkiem: sprytny sposób na obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Idealne połączenie smaków makaronu i kapusty oraz boczku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron z duszoną kapusta i boczkiem to sprytny sposób na oszczędny obiad. Gdy smaki wymieszają się na patelni danie jest gotowe. Wszystko zrobisz w 30 minut. 

Składniki

  • 100 g surowego boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę 

  • 4 łyżki oleju

  • 2 duże cebule, pokrojone w kostkę

  • 700 g białej kapusty, np. spiczastej lub włoskiej,  pokrojonej na kawałki wielkości kęsa

  • 1½ łyżeczki soli 

  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

  • 300 g suchego makaronu, dowolny rozmiar i kształt

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na dużej patelni, na średnim ogniu, zrumień boczek na 2 łyżkach oleju, aż będzie chrupiący.

  • Dodaj cebulę i smaż przez 2 minuty lub do zeszklenia. Dodaj jeszcze 2 łyżki oleju, pokrojoną kapustę, przypraw solą i pieprzem, przykryj, a gdy mieszanina będzie gorąca, zmniejsz ogień i duś przez dziesięć minut.

  • Podczas duszenia kapusty ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odsącz go, zachowując 1 chochelkę wody z gotowania makaronu.

  • Gdy kapusta zmięknie, dodaj odsączony makaron i chochelkę wody.

  • Wymieszaj zawartość patelni i podgrzewaj jeszcze 2-4 minuty, by smaki się przeniknęły.

  • Posyp dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i podawaj póki gorące!

  •  

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5