Kurze serduszka duszone z kiszoną kapustą

Kurze serduszka duszone z kiszoną kapustą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zaskakująco pyszne kurze serduszka duszone z kiszoną kapustą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kurze serduszka duszone z kiszoną kapustą to interesująca alternatywa dla tradycyjnych gulaszy. Serduszka kurcząt są nie tylko smaczne, ale również bardzo odżywcze. Na półkach sklepowych to jedno z najtańszych źródeł białka. Ciemne mięso kurzych serduszek doskonale pasuje do kiszonej kapusty. W tej wersji, duszone serduszka, zdobędą uznanie każdego smakosza!

Składniki

  • 450 g kurzych serduszek

  • 400 g kapusty kiszonej

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka cząbru

  • 1 listek laurowy

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Serduszka przygotować do duszenia. Obciąć zbędny tłuszcz oraz pozostałości naczyń krwionośnych. Przeciąć wzdłuż i oczyścić z resztek krwi, płucząc pod bieżącą wodą. Osączyć.

  • Kapustę odcisnąć z soku i pokroić drobniej. 

  • Na patelni rozgrzać olej, dodać serduszka. 

  • Serduszka zrumienić, następnie smażyć na średnim ogniu przez 10 minut, często mieszając.

  • Dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.

  • Doprawić pieprzem, majerankiem, cząbrem, zielem angielskim i listkiem laurowym.

  • Podlać 500 ml gorącej wody, dodać pokrojoną kapustę.

  • Dusić pod przykryciem przez około 50 minut.

  • Przed podaniem spróbować i ewentualnie dosolić, pamiętając, że kiszona kapusta jest już wystarczająco słona. Podawać z pieczonymi ziemniakami.

Ocena: 3,8
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).