Kurczak duszony w śmietanie po kaukasku

2021-03-29
Kurczak duszony w śmietanie po kaukasku
Autor: Shutterstock Śmietanowy sos i rozpływające się w ustach mięso według przepisu kaukaskich pasterzy
łatwy
45 min
4

Kurczak duszony w śmietanie po kaukasku to łatwy sposób na wyborne danie obiadowe. Przygotowanie kurczaka duszonego w śmietanie jest niezwykle proste. I wbrew pozorom całkiem szybkie. Soczyste kawałki kurczaka i aksamitny sos idealnie pasują do ryżu lub kaszy. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 nóżki kurczaka
  • 8 skrzydełek
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 mały pęczek koperku
  • olej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nogi kurczaka podzielić na udka i podudzia. 
  • W szerokim rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju i dodać kawałki kurczaka. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Wyjąć z rondla i odstawić. 
  • Do rondla dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz drobno posiekaną cebulę, smażyć do zeszklenia. 
  • Dodać posiekaną natkę pietruszki, wlać śmietanę oraz 0,5 szklanki wody, włożyć usmażone kawałki kurczaka. 
  • Dusić 20 minut, ewentualnie w miarę parowania potrawy w trakcie gotowania, dolać nieco wody. 
  • Na koniec dodać sok z cytryny i posiekany koperek, zamieszać, doprawić solą i pieprzem. 
  • Podawać z ryżem lub kaszą.