Kremowy gulasz z kurczaka, fasoli i kukurydzy: pikantny, pożywny i pyszny

Kremowy gulasz z kurczaka, fasoli i kukurydzy: pikantny, pożywny i pyszny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pikantne chili na biało w stylu meksykańskim

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kuchnia meksykańska to nie tylko awokado, pomidory i tortille. To także wyrafinowane gulasze z łatwo dostępnych składników. Na przykład białe chili z kurczaka. Proponujemy dla odmiany kremowy gulasz z kurczaka, fasoli i kukurydzy, pikantny tak jak lubimy i do tego bajecznie pyszny. Wypróbuj przepis na to proste i sycące danie. 

Składniki

  • 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego

  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę

  • 1 jalapeño, pozbawione pestek i posiekane

  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku

  • 1 zielona papryka

  • 3 filety z piersi kurczaka bez skóry, każdy przekrojony wzdłuż na 3 kawałki

  • 1,25 l bulionu z kurczaka

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

  • 2 puszki białej fasoli, odcedzone z zalewy, przepłukane i odsączone

  • 1 puszka kukurydzy

  • 100 ml śmietany 30%

  • świeżo posiekane jalapeño, do dekoracji

  • limonka do podania

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dużym garnku, na średnim ogniu, rozgrzej olej.

  • Dodaj cebulę i jalapeño i smaż aż cebula stanie szklista, zajmie to około 5 minut.

  • Dodaj czosnek, oregano i kminek i smaż, aż zaczną pachnieć, czyli około 1 minutę.

  • Dodaj zieloną paprykę, kurczaka i bulion i dopraw solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, od 10 do 12 minut, aż kurczak będzie miękki i ugotowany.

  • Wyjmij mięso z kurczaka i podziel go na mniejsze kawałki. Możesz go pokroić nożem lub poszarpać za pomocą dwóch widelców. 

  • Dodaj białą fasolę i kukurydzę. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut.

  • Zdejmij z palnika i dodaj śmietanę. Wymieszaj.

  • Gulasz przełóż do miseczek i udekoruj kolendrą, startym serem i podaj z limonką, aby każdy dokwasił sobie danie według własnego gustu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5