Kebabowa karkówka: kruche i aromatyczne mięso w sosie
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kebabowa karkówka, czyli kruche i aromatyczne mięso w sosie, bardzo łatwe do przygotowania. Niczego tu nie trzeba wstępnie obsmażać, niczego pilnować. Wystarczy przygotować marynatę, przyprawić mięso, wszystko wstawić do piekarnika i zaczekać na efekty. To jeden z naszych ulubionych przepisów na zawsze udany obiad.
Zobacz: Przepis na schab karkowy w sosie po cygańsku oraz Kebab: zawiłe losy ulubionego fast foodu Polaków [Smaczna Historia]
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg karkówki lub 6 kotletów karkowych
- 2 cebule
- 5-6 łyżek keczupu
- 4 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki soli
- przyprawa do kebaba
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karkówkę pokroić na plastry, rozbić mięso tłuczkiem na niezbyt grube kotlety. Mięso oprószyć przyprawą do kebaba.
- Cebulę pokroić w krążki.
- Wymieszać składniki marynaty: keczup, majonez, sól i chilli.
- Mięso przełożyć cebulą i zalać marynatą. Zamknąć szczelnie pojemnik z mięsem i wstawić do lodówki na całą noc.
- Kotlety karkowe przełożyć do brytfanny, polać powstałym w czasie marynowania sosem i piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut, aż całość dobrze się zapiecze, a wierzch zarumieni.