Pałki kurczaka z ryżem: najłatwiejszy przepis na dwa dania w jednym
Idealna wątróbka drobiowa duszona w sosie: pyszny sposób na tani obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Miękka i pyszna wątróbka w doskonałym sosie śmietanowym
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Wątróbka drobiowa jest dobrym źródłem białka, szybko można ją przygotować, no i jest tania. Te trzy zalety, czynią z niej idealny składnik obiadu na szybko. Duszona w pysznym sosie będzie smakowała każdemu niejadkowi.
Składniki
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 cebula, drobno posiekana
3 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
1 marchewka, starta
1 łyżka mąki
1/4 szklanki śmietany 18%
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki papryki
sól i pieprz do smaku
świeża natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
Na patelni podgrzej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i marchew i smaż do chwili, gdy zawartość patelni lekko się zrumieni, czyli przez około 5 minut.
Dodaj czosnek, smaż przez 1 minutę.
Do patelni dodaj wątróbkę drobiową, smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut lub do momentu, aż wątróbka osiągnie jasnoróżowy kolor w środku. Oprósz mąką i wymieszaj.
Wlej 1/4 szklanki wody i 1/4 szklanki śmietany. Posyp 1/4 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki papryki oraz soli i pieprzu do smaku. Wymieszaj i zagotuj.
Wyłącz ciepło i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Podawaj do ziemniaków puree.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska