Gulasz z łopatki wieprzowej z kiszoną kapustą i papryką

Gulasz z łopatki wieprzowej z kiszoną kapustą i papryką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gulasz z łopatki wieprzowej z kiszoną kapustą i papryką to pyszne daie obiadowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Gulasz z łopatki wieprzowej z kiszoną kapustą i papryką to świetne danie i niedrogi obiad. Łopatkę wieprzową można kupić w promocji nawet po 10 zł za kilogram, kapusta kiszona nie jest droga, a najlepiej jeśli mamy swoją. Papryka wiosną jeszcze jest dość droga, ale w sezonie to również niewielki wydatek.

Składniki

  • 750 g łopatki wieprzowej

  • 3 łyżki smalcu

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 2 cebule

  • 1 czerwona papryka

  • 1 zielona papryka

  • 1 szklanka bulionu

  • 0,5 szklanki śmietany

  • 1 łyżka mąki

  • mielona papryka

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso pokroić w kostkę, cebulę posiekać, paprykę pokroić w cienkie paski.

  • Na mocno rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać mięso i mieloną paprykę.

  • Smażyć jeszcze przez chwilę na dużym ogniu, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 30 min.

  • Kapustę drobno posiekać i dodać do mięsa razem z bulionem, przyprawić i dusić na małym ogniu przez godzinę.

  • Mąkę rozprowadzić śmietaną i wlać do gulaszu. Wymieszać i zagotować. Podawać posypane paseczkami papryki.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0