Gulasz szegedyński z łopatki - łatwy przepis na pyszny gulasz z kapustą kiszoną!
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Gulasz szegedyński to super pomysł na wykorzystanie mięsa z łopatki wieprzowej i swojskiej kiszonej kapusty. To gulasz, w którym delikatna soczysta łopatka doskonale komponuje się z kwaskową kapustą kiszoną oraz aromatyczną papryką i cebulą. Gulasz szegedyński idealnie smakuje z kleksem kwaśniej śmietany, z dodatkiem ziemniaków lub klusek.
SKŁADNIKI
- 80 dag łopatki wieprzowej
- 3 średnie cebule
- 60-80 dag kapusty kiszonej
- 2 łyżki smalcu, oleju lub klarowanego masła
- 0,7 litra bulionu
- łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka kminku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól i pieprz do smaku
- ew. kwaśna śmietana do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łopatkę wieprzową pokrój w kostkę, cebulę w półplasterki.
- Piekarnik rozgrzać do 170ºC.
- W naczyniu żaroodpornym lub brytfance (naczynie powinno mieć pokrywkę) rozgrzać tłuszcz i lekko zrumienić na nim cebulę.
- Dodać mięso i także lekko zrumienić
- Dodać przyprawy i pokrojoną kapustę kiszoną (jeśli kapusta jest mocno kwaśna, lekko ją przepłukać)
- Zalać bulionem, przykryć i wstawić naczynie do piekarnika.
- Dusić gulasz w piekarniku 45 minut do godziny. Po 25 minutach zajrzeć, zamieszać i sprawdzić twardość mięsa.
- Pod koniec duszenia sprawdzić smak gulaszu i ewentualnie go dosolić (odradzamy wcześniejsze robienie tego ponieważ zarówno bulion, jak i kapusta bywają słone).
- Podawać z kleksem kwaśnej śmietany - z knedlami, kluskami lub pieczywem.