Genialne udka kurczaka duszone z fasolą: sprytnie i pysznie

Genialne udka kurczaka duszone z fasolą: sprytnie i pysznie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Smak można podkręcić dodając paprykową kiełbasę chorizo

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Udka kurczaka duszone z fasolą to prosty sposób na smaczny obiad. Przepis jest genialny w swej prostocie, a dostarczy mnóstwo radości. 

Składniki

  • 4 udka kurczaka z kością i skórą

  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku

  • 1 łyżka masła

  • 1 średniej wielkości czerwona cebula, drobno posiekanej

  • 1 łyżka świeżego czosnku, mielonego

  • 1 puszka białej fasoli 

  • 1 sok z cytryny

  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przypraw kurczaka solą i pieprzem.

  • W międzyczasie rozgrzej oliwę na średniej wielkości patelni na średnim ogniu. Dodaj udka z kurczaka, skórą do dołu i smaż, aż lekko zrumienią się, potrzeba około 3-4 minut na jedną stronę. Wlej 0,5 szklanki wody, przykryj pokrywką i duś przez 20-25 minut, do miękkości. Zdejmij z patelni. 

  • Na patelnię dodaj masło, a gdy się rozpuści i zacznie skwierczeć, dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż zmiękną, około 2-3 minut. Dodaj fasolę i połowę płynu z puszki do patelnię. Mieszaj, aby połączyły się smaki, doprowadź do wrzenia.  Dodaj sok z cytryny, natkę pietruszki i estragon i dopraw do smaku większą ilością soli i pieprzu.

  • Na wierzchu ułóż udka, przykryj pokrywką i duś jeszcze 5 minut, aby udka były ciepłe. 

  • Podawaj na ciepło z chrupiącym chlebem i zieloną sałatą.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,4