Fenomenalna wątróbka drobiowa w sosie słodko-kwaśnym z czosnkiem

2021-03-29
Fenomenalna wątróbka drobiowa w sosie słodko-kwaśnym z czosnkiem
Autor: Shutterstock Absolutnie pyszna wątróbka w sosie dla prawdziwych smakoszy
łatwy
30 min
4

Wątróbka drobiowa w sosie słodko-kwaśnym z czosnkiem to sprytne danie dla zaradnych. W tym wydaniu wątróbka jest pyszna i soczysta. Pożywna potrawa w sam raz na obiad. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g wątróbki drobiowej, umytej i odsączonej
  • 75 ml sosu sojowego
  • 75 ml octu winnego
  • 75 ml wody
  • 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
  • 1 średnia cebula, pokrojona w piórka
  • 2 listki laurowe
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzać patelnię i dodać 2 łyżki oleju.
  • Dodać czosnek i smażyć do lekkiego zrumienienia. Zdjąć 1 łyżkę usmażonego czosnku do dekoracji.
  • Dodać pokrojoną cebulę i smażyć do chwili, gdy się zeszkli i będzie miękka.
  • Dodać pokrojoną wątróbkę i liście laurowe. Dusić 2-4 minut.
  • Dodać ocet winny, sos sojowy i chili. Dusić przez 2 minuty. Dodać wodę i ponownie doprowadzić do wrzenia.
  • Dodać cukier i dobrze wymieszać. Zmniejszyć ogień i dusić jeszcze 10 minut.
  • Podawać posypane smażonym czosnkiem z ugotowanym ryżem.