Cygański gulasz wieprzowy z dynią i fasolą
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Cygański gulasz wieprzowy z dynią i fasolą to łatwe danie jednogarnkowe. Wieprzowy gulasz wzbogacony o zdrowe i pełnowartościowe warzywa nie tylko rozgrzewa, ale syci na długo.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 1 łyżka oleju
- 1 duża cebula (żółta lub czerwona) drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżeczki papryki
- 1/4 łyżeczki kminku
- 1/4 łyżeczki płatków ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 1 średniej wielkości dynia hokkaido lub inna nie wymagająca obierania, pozbawiona gniazda nasiennego i pokrojona w kostkę
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 puszki fasoli, przepłukanej i odcedzonej
- 2 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać mięso i smażyć do zrumienienia, często mieszając, aby mięso się nie zbryliło.
- Dodać cebulę i czosnek smażyć do zeszklenia.
- Dodać przyprawy, paprykę, kminek, ostrą paprykę, cynamon, pieprz i sól. Wlać wino i doprowadzić do wrzenia. Gotować 6-8 minut.
- Dodać pokrojoną dynię, pokrojone pomidory razem z sokiem, bulion warzywny oraz odsączoną fasolę. Dusić 40 minut.
- Podawać ze świeżym chlebem i kieliszkiem czerwonego wina.