Cygański gulasz wieprzowy z dynią i fasolą

2021-03-29
Cygański gulasz wieprzowy z dynią i fasolą
Autor: Shutterstock Pyszne danie jednogarnkowe, czyli gulasz wieprzowy z dynią i fasolą po cygańsku
łatwy
45 min
4

Cygański gulasz wieprzowy z dynią i fasolą to łatwe danie jednogarnkowe. Wieprzowy gulasz wzbogacony o zdrowe i pełnowartościowe warzywa nie tylko rozgrzewa, ale syci na długo. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża cebula (żółta lub czerwona) drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżeczki papryki
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 1/4 łyżeczki płatków ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 1 średniej wielkości dynia hokkaido lub inna nie wymagająca obierania, pozbawiona gniazda nasiennego i pokrojona w kostkę
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 puszki fasoli, przepłukanej i odcedzonej
  • 2 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać mięso i smażyć do zrumienienia, często mieszając, aby mięso się nie zbryliło.
  • Dodać cebulę i czosnek smażyć do zeszklenia. 
  • Dodać przyprawy, paprykę, kminek, ostrą paprykę, cynamon, pieprz i sól. Wlać wino i doprowadzić do wrzenia. Gotować 6-8 minut.
  • Dodać pokrojoną dynię, pokrojone pomidory razem z sokiem, bulion warzywny oraz odsączoną fasolę. Dusić 40 minut.
  • Podawać ze świeżym chlebem i kieliszkiem czerwonego wina.