Cygański gulasz wieprzowy z dynią i fasolą
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Cygański gulasz wieprzowy z dynią i fasolą to łatwe danie jednogarnkowe. Wieprzowy gulasz wzbogacony o zdrowe i pełnowartościowe warzywa nie tylko rozgrzewa, ale syci na długo.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g mielonej wieprzowiny
 - 1 łyżka oleju
 - 1 duża cebula (żółta lub czerwona) drobno posiekana
 - 2 ząbki czosnku, posiekane
 - 2 łyżeczki papryki
 - 1/4 łyżeczki kminku
 - 1/4 łyżeczki płatków ostrej papryki
 - 1/4 łyżeczki cynamonu
 - 1 łyżeczka soli
 - 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
 - 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
 - 1 średniej wielkości dynia hokkaido lub inna nie wymagająca obierania, pozbawiona gniazda nasiennego i pokrojona w kostkę
 - 2 puszki krojonych pomidorów
 - 2 puszki fasoli, przepłukanej i odcedzonej
 - 2 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać mięso i smażyć do zrumienienia, często mieszając, aby mięso się nie zbryliło.
 - Dodać cebulę i czosnek smażyć do zeszklenia.
 - Dodać przyprawy, paprykę, kminek, ostrą paprykę, cynamon, pieprz i sól. Wlać wino i doprowadzić do wrzenia. Gotować 6-8 minut.
 - Dodać pokrojoną dynię, pokrojone pomidory razem z sokiem, bulion warzywny oraz odsączoną fasolę. Dusić 40 minut.
 - Podawać ze świeżym chlebem i kieliszkiem czerwonego wina.